GLASNOGOVORNIK DŽON KIRBI

Pentagon: Rusija nije pokazala interes za prekid konflikta u Ukrajini

SAD razmatraju potencijalne opcije za neku vrstu mehanizma između dvije zemlje kako bi se izbjegle vojne nesreće, ali nisu sigurani da bi Rusija bila zainteresirana za jedan

Pentagon: Rusija nije pokazala interes za prekid konflikta u Ukrajini. Agencije

N. Aj.

28.2.2022

Rusija nije pokazala interes za stvaranje mehanizma za prekid konflikta sa Sjedinjenim Državama zbog ukrajinskog sukoba, saopćio je Pentagon u ponedjeljak.

Glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da Sjedinjene Države razmatraju potencijalne opcije za neku vrstu mehanizma između dvije zemlje kako bi se izbjegle vojne nesreće, ali nije siguran da bi Rusija bila zainteresirana za jedan.

Dvije zemlje imaju sličan mehanizam u drugim oblastima, poput Sirije, gdje obje djeluju u neposrednoj blizini.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da ruske snage pokušavaju da se približe glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali su i dalje izvan centra grada.

- Ali jasno je da nastavljamo da vidimo kako ruske snage idu dalje – ili pokušavaju da se približe kako bi mogle da krenu na Kijev sa zemlje. I dalje procjenjujemo da su izvan centra grada, ali, ono što jasno znamo, da imaju namjere prema Kijevu - rekao je Kirbi.

Dodao je da se Ukrajinci "prilično efikasno opiru oko Kijeva.

Kirby nije mogao konkretno reći da ruski konvoj koji je viđen na satelitskim snimcima ide za Kijev, ali je rekao da "jasno izgleda, samo anegdotski, kao samo dio njihove želje da nastave da se kreću ka glavnom gradu".

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da su ruske snage za odvraćanje - uključujući njeno nuklearno oružje - stavljene u stanje visoke pripravnosti, Pentagon je odgovorio nazvavši tu najavu "koliko nepotrebnom koliko i eskalirajućom".

Kirbi je dodao da Pentagon "pregleda i analizira" Putinovu najavu.

- Ministar obrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) osjeća se ugodno zbog strateškog odvraćanja Sjedinjenih Država i naše sposobnosti da branimo svoju domovinu i naše partnere - također je rekao Kirbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.