SAOPĆILA BIJELA KUĆA

Sastanak G7 je završen, svjetski lideri tražili odgovor na rusku agresiju

Bajden će kasnije u četvrtak objaviti "dalje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji, saopćila je Bijela kuća

G7: Sastanak trajao sat vremena. Twitter

E. Ć.

24.2.2022

Sastanak G7 je završen nakon samo više od sat vremena, prema zvaničniku Bijele kuće. Trajao je od 9:17 ujutro po istočnom vremenu do 10:27 ujutro po istočnom vremenu.

Kako se navodi, učesnici sastanka su bili: Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau), francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), italijanski premijer Mario Dragi (Draghi), te britanski premijer Boris Džonson (Johnson).

Na sastanku su prisustvovali još japanski premijer Kišida Fumio (Kishida), predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), te šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Grupa je tražila načine da odgovori na ono što je Bajden u izjavi kasno u srijedu nazvao "neisprovociranim i neopravdanim napadom ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu.

- Predsjednik (Vladimir) Putin je odabrao rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje - napisao je Bajden.

Bajden će kasnije u četvrtak objaviti "dalje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji - saopćila je Bijela kuća.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.