ŠEFICA DIPLOMATIJE UK

Trus: Nije me briga šta govori Sergej Lavrov i kakvim se uvredama služi

Nastavit ću insistirati na provedbi britanske politike, istakla je Trus

Elizabet Trus. Agencije

H. J. I.

15.2.2022

Šefica diplomatije Velike Britanije Elizabet Trus (Elizabeth Truss) komentirala je posljednja dešavanja i krizu oko Ukrajine te se tom prilikom osvrnula i na posljednji sastanak koji je održala u Moskvi sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom. 

Između ostalog, Trus je izjavila kako će Velika Britanija nastaviti sa provođenjem svoje politike bez obzira na to šta Rusija ili bilo ko od ruskih zvaničnika misli o tome.

- Zabrinuti smo zbog vlasti u Rusiji koja je ekspanzionistička i nastoji da potkopa demokratiju u blizini svojih granica - rekla je Trus tokom razgovora za ITV.


Također, britanska šefica diplomatije se osvrnula na izjave Sergeja Lavrova koji je nakon sastanka s Trus izjavio kako je sastanak izgledao kao razgovor između "gluhih i nijemih osoba".

- Iskreno, nije me briga šta govori Sergej Lavrov i kakvim se uvredama služi. Nastavit ću insistirati na provedbi britanske politike - rekla je Trus.

Podsjetimo, Truss i Lavrov su održali sastanak u Moskvi 10. februara. Ruski šef diplomatije je nakon sastanka izjavio kako je očekivao mnogo od sastanka, ali da je razočaran njegovim ishodom.

- Razočaran sam jer je ovo kao razgovor između nijeme i gluhe osobe. Zapad uporno ignoriše naše zahtjeve. Govori se o invaziji na tu zemlju, a i iz samog Pentagona stižu informacije kako Rusija ne planira nikakvu invaziju. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je također pozvao zapadne saveznike i medije da ne paniče. Šta je sve napravila ta priča? Vidimo da investitori, novac i diplomate napuštaju Ukrajinu - istakao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.