PREDSJEDNICA KOMISIJE EU

Ursula fon der Lajen: Rusija ne isporučuje dodatni plin uprkos visokim cijenama

Navela je da EU aktivno pregovara s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Alžira, Azerbajdžana i Katara

Ursula fon der Lajen. AGENCIJE

A. O.

10.2.2022

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula fon der Lajen izjavila je u četvrtak da trenutne geopolitičke napetosti imaju cijenu, te da Rusija ne namjerava slati više plina u Evropu unatoč vrlo visokim cijenama, piše Anadolija. 

Fon der Lajen je, govoreći na manifestaciji "Dani industrije EU" održanoj u Briselu, ukazala na brzo povećanje cijena plina u Evropi te podsjetila da Evropa uvozi 90 posto svog plina.


Povećanje opskrbe

Dodala je kako je potražnja za plinom globalno porasla zbog oporavka ekonomije.

- Trenutne geopolitičke napetosti također imaju cijenu. Više od 40 posto našeg plina uvozimo iz Rusije. Čini se da Rusija nije zainteresirana za povećanje opskrbe plinom unatoč trenutno visokim cijenama - kazala je fon der Lajen.

Ističući da je popunjenost skladišta plina u Evropi ispod potrebnog nivoa, fon der Lajen je objasnila da su isporuke plina u Evropu kroz Gazpromov plinovod Jamal i preko Ukrajine također na niskim nivoima.


Dobavljač plina

- Sve to ukazuje da se Gazprom ne ponaša kao običan dobavljač plina. Čini se da su interesi kompanije i politika isprepleteni - kazala je fon der Lajen. 

Navela je da EU aktivno pregovara s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Alžira, Azerbajdžana i Katara o opskrbi plinom te da će Komisija EU-a državama članicama u bliskoj budućnosti predložiti različite mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.