URSULA FON DER LEJEN

Predsjednica Evropske komisije zaprijetila Putinu: Pripremili smo snažan paket sankcija

Dodala je da to uključuje prekid pristupa stranom kapitalu i kontrolu izvoza, posebno tehničke robe

Fon der Lejen i Putin. Avaz

E. Ć. / Anadolija

4.2.2022

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) u petak je zaprijetila Rusiji strožim sankcijama u slučaju eskalacije ukrajinskog sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

- Pripremili smo snažan i sveobuhvatan paket finansijskih i privrednih sankcija - izjavila je Fon der Lejen za "Handelsblatt", njemačke poslovne novine.



U paket sankcija uključen Sjeverni tok 2

Dodala je da to uključuje prekid pristupa stranom kapitalu i kontrolu izvoza, posebno tehničke robe. Naglasila je da je cilj učiniti "rusku privredu još krhkijom". U paket sankcija uključen je Sjeverni tok 2 koji prolazi ispod Baltičkog mora. Fon der Lejen nije isključila ekonomske kazne protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina.

- Naravno, ljudi bliski Putinu i oligarsi mogli bi biti teško pogođeni - rekla je ona, te dodala kako Evropska unija priprema i tehnološki embargo.

Bojazan od neposredne vojne invazije

- Radi se o visokotehnološkim komponentama koje Rusija ne može jednostavno da zamijeni, na primjer u području vještačke inteligencije i naoružanja, u kvantnim računarima, laserima i putovanjima u svemir - objasnila je.

Na Zapadu već sedmicama postoji bojazan od neposredne vojne invazije zbog raspoređivanja ruskih vojnika u pograničnom području s Ukrajinom. Moskva negira da planira invaziju. Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u istočnom regionu Donbas 2014. nakon što je Moskva protivzakonito pripojila poluostrvo Krim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.