ESKALACIJA NAPETOSTI

Kim kritizira SAD i Južnu Koreju zbog vojne vježbe

Učinit ćemo da iz minute u minutu shvate kakav su opasan izbor napravili i s kakvom će se ozbiljnom sigurnosnom krizom suočiti zbog svog pogrešnog izbora, rekao je Kim

Kim: Uputio kritike. Agencije

Ad. A. / Fena

11.8.2021

Sjeverna Koreja saopćila je u srijedu da su Južna Koreja i Sjedinjene Države propustile priliku za poboljšanje odnosa te riskiraju "ozbiljnu sigurnosnu krizu" odabirom eskalacije napetosti tokom provođenja zajedničkih vojnih vježbi.

Kim Yong Chol, general i političar koji je odigrao vodeću ulogu tokom povijesnih samita između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, kritizirao je Južnu Koreju i Sjedinjene Države što su na dobru volju Pyongyanga odgovorile "neprijateljskim djelima", prenosi Rojters.

Izjava dolazi dan nakon što je Kim Yo Jong, moćna sestra vođe Kim Jong Una, upozorila Seul i Vašington na godišnje zajedničke vojne vježbe koje bi trebale započeti ove sedmice.

Sjeverna Koreja drugi dan zaredom nije odgovarala na uobičajene pozive na međukorejskoj telefonskoj liniji, rekla je u srijedu Južna Koreja.

Telefonske linije ponovno su uspostavljene krajem jula, više od godinu dana nakon što ih je Sjever prekinuo usred rastućih tenzija.

Kim Yong Chol izdvojio je Seul zbog, kako je rekao, propuštene prilike za poboljšanje međukorejskih odnosa nastavkom vježbi.

Jug se mora natjerati da "jasno shvati koliko skupo moraju platiti" za odabir savezništva s Washingtonom umjesto mira između Koreja, rekao je u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

-Učinit ćemo da iz minute u minutu shvate kakav su opasan izbor napravili i s kakvom će se ozbiljnom sigurnosnom krizom suočiti zbog svog pogrešnog izbora - rekao je Kim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.