KORONAVIRUS

"AstraZeneca" opet smanjila broj doza koje će isporučiti EU

Devet evropskih zemalja objavilo je jučer da privremeno obustavlja vakcinisanje vakcinom "AstraZenece" protiv Covida-19 zbog toga što je zabilježeno više slučajeva problema s grušanjem krvi nakon cijepljenja te dva smrtna slučaja

Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan cijepljenja. AFP

A. J.

12.3.2021

Kompanija "AstraZeneca" smanjila je prognozu isporuke vakcina za Evropsku uniju u prvom tromjesečju na oko 30 miliona doza, što je trećina ugovornih obaveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja dana prošlog mjeseca, pokazuje dokument koji je vidio Reuters.


Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan cijepljenja koji je već otežan opetovanim odgodama u isporuci vakcine i sporim uvođenjem vakcinisanja u neke države članice.


Dokument, podijeljen s dužnosnicima EU i datiran 10. marta, pokazuje da kompanija sada očekuje isporuku 30,1 milionna doza do kraja marta, a novih 20 miliona u arpilu.



Šef "AstraZenece" Paskal Soriot (Pascal) 25. februara rekao je Evropskom parlamentu da će firma pokušati isporučiti 40 miliona doza do kraja marta.


Dokument pokazuje da je britansko-švedska firma već 24. februara procijenila isporuku vakcina za EU na samo 34 miliona doza za period od januara do marta, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 miliona doza.


Glasnogovornik "AstraZenece" u petak je odbio komentirati Reutersove navode.


Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je firma očekivala u prvom tromjesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premještaju vakcina u globalnom lancu snabdijevanja, prenosi Hina.


Sjedinjene Države, odakle je "AstraZeneca" očekivala da će dijelom snabdijeti evropsko tržište, poručile su EU da u bliskoj budućnosti neće izvoziti vakcinu "AstraZenece", izvijestio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na evropske zvaničnike.


Devet evropskih zemalja objavilo je jučer da privremeno obustavlja vakcinisanje vakcinom "AstraZenece" protiv Covida-19 zbog toga što je zabilježeno više slučajeva problema s grušanjem krvi nakon cijepljenja te dva smrtna slučaja u Italiji te i po jedan u Danskoj i Austriji.


Danska, Norveška i Island privremeno su obustavili cijepljenje "AstraZenecom" dok su Italija i Austrija iz predostrožnosti prestale koristiti određene serije tog cjepiva.


Estonija, Latvija, Litva i Luksemburg obustavili su korištenje serije koju je obustavila i Austrija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.