DEMANTIRALI NAVODE

EMA: Vakcina "AstraZeneca" nije uzrok smrti medicinske sestre u Austriji

Preminula uslijed poremećaja koagulacije

AstraZeneca. ILUSTRACIJA

E.S.

11.3.2021

Mnogi austrijski mediji prenijeli su vijest da je medicinska sestra iz Cvetla (Zwettl) u Donjoj Austriji preminula nakon cijepljenja vakcinom "AstraZeneca", no Evropska agencija za lijekove (EMA) je na svojoj internet stranici opovrgnula ove navode.

Medicinska sestra je preminula u bolnici u Cvetlu uslijed poremećaja koagulacije, a njena kolegica je dobila plućnu emboliju nekoliko dana nakon vakcinacije i hospitalizirana je. 

Agencija je saopćila da do sada nema nikakve naznake da je vakcina uzrokovala ova stanja koja nisu navedena kao nuspojave vakcine "AstraZeneca".

Iako nema povezanost vakcine sa tragičnom smrću medicinske sestre, austrijske vlasti povukle su seriju te vakcine i pokrenule istragu.

- Dosad dostupni podaci pokazuju da broj tromboembolijskih stanja kod vakcinisanih osoba nije veći od onog u općoj populaciji. Od 9. marta ove godine zabilježena su 22 tromboembolijska slučaja među tri miliona ljudi koji su primili vakcinu "AstraZeneca" na području EU-a - navodi EMA u svom saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.