KORONAVIRUS

Fon der Lejen: Od aprila EU očekuje 100 miliona doza vakcina mjesečno

Količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga cjepiva mogla biti odobrena, rekla Fon der Lejen

Ursula fon der Lejen. Agencije

A. J.

8.3.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) očekuje od aprila 100 miliona doza vakcina na mjesec, piše u ponedjeljak njemačka štampa.


- Od aprila nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga cjepiva mogla biti odobrena - rekla je za njemački list "Stuttgarter Zeitung" i "Stuttgarter Nachrichten" u komentarima u koje je novinska agencija dpa imala uvid.


Fon der Lejen očekuje "prosječno oko 100 miliona doza na mjesec u drugom tromjesečju, ukupno 300 miliona doza do kraja juna".


Prema pisanju lista, to bi značilo nekih 20 miliona doza na mjesec za Njemačku, a za što će biti potrebno znatno povećati kapacitete vakcinisanja.


Otkako je vakcinisanje počelo krajem decembra, oko 7,3 miliona doza vakcina određeno je Njemačkoj, prema podacima Instituta "Robert Koch" (RKI) od petka. Od 5 miliona vakcinisanih samo je polovina dobila drugu dozu u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.