BRITANSKI PROIZVOĐAČ TVRDI

Vakcina "AstraZeneca" efikasna protiv novog soja koronavirusa

Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoje vakcine protiv Covid-19 na novi brzo šireći soj virusa koja je registrovan u Britaniji

Vakcina "AstraZeneca-Oxford" smatra se vitalnom za zemlje s nižim prihodima. Twitter

A. J. / Fena

23.12.2020

Britanski proizvođač lijekova "AstraZeneca Plc" rekao je u utorak za Reuters da bi njegova vakcina Covid-19 trebalo biti djelotvorna protiv novog soja koronavirusa, dodajući da su u toku studije koje će u potpunosti istražiti uticaj mutacije.


- AZD1222 (kandidat za vakcinu AstraZeneca) sadrži genetski materijal proteina spiralnog virusa SARS-CoV-2, a čini se da promjene genetskog koda koje se vide u ovom novom virusnom soju ne mijenjaju strukturu proteina spike -  rekao je predstavnik "AstraZeneca" u e-mailu.


Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoje vakcine protiv Covid-19 na novi brzo šireći soj virusa koja je registrovan u Britaniji, što je najnoviji izazov u vratolomnoj utrci za suzbijanje pandemije.


- Kroz vakcinu AZD1222, imunološki sistem tijela osposobljen je za prepoznavanje mnogih različitih dijelova proteina, tako da može eliminirati virus ako bude kasnije izložen - dodao je predstavnik "AstraZenece".


Mutacija poznata kao B.1.1.7 loza može biti i do 70 posto zaraznija i izazvala je haos u Britaniji,  jer je uslijedio val zabrana putovanja koji remete trgovinu s Evropom i prijete daljnjom izolacijom otočne države.


Vakcina "AstraZeneca-Oxford" smatra se vitalnom za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uslovima jer je jeftinija, lakši za transport i može se dugo skladištiti na normalnim temperaturama hladnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.