SVIJET

Azerbejdžanske rakete letjele prema armenskoj nuklearnoj elektrani, presreo ih S-300

Presretanje je izvršeno na udaljenosti od oko 50 km prije udara, što bi, ako se uzmu glavne karakteristike S-300, značilo - nekoliko sekundi prije udara

Ispaljena dva projektila u blizini grada Abvojana. Agencije

Avaz.ba

2.10.2020


Prema nepotvrđenim informacijama i na osnovu mišljenja vojnih stručnjaka, dvije azerbejdžanske rakete imale su putanju leta u pravcu nuklearne elektrane koja se nalazi u regionu oko Jeravana, prenosi Bulgarianmilitary.com.

Presretanje je izvršeno na udaljenosti od oko 50 km prije udara, što bi, ako se uzmu glavne karakteristike S-300, značilo - nekoliko sekundi prije udara.

Preciznije informacije će biti objavljene tek za nekoliko dana jer je potrebno da se izvrše analize na osnovu ostataka uništenih projektila i da se utvrdi o kojim raketama je riječ i koje su njihove karakteristike.

Armenci su prvi u svijetu (izuzimajući Rusiju) koji su koristili S-300 u stvarnim borbenim uslovima iako je ovaj PVO sistem razvijen prije skoro 40 godina.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcjepljenje od Azerbejdžanske SSR. Poslije oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rješavanju sukoba .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.