FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Ankara poslala džihadiste u Nagorno-Karabah

Turska, koja je saveznik Azerbejdžana, negirala je da je poslala plaćenike

Emanuel Makron. Arhiv

Avaz.ba

1.10.2020

Francuski predsjednik Emanuel Makron optužio je danas Tursku da je poslala sirijske džihadiste da se bore u sukobima u Nagorno-Karabahu.

Turska, koja je saveznik Azerbejdžana, negirala je da je poslala plaćenike.

"Sada imamo informaciju da su sirijski borci iz džihadističkih grupacija prebačeni preko jugoistoka Turske ka Nagorno-Karabahu. To je veoma ozbiljna, nova činjenica, koja mijenja situaciju", naglasio je Makron novinarima u Briselu, gdje se održava samit lidera Evropske unije.

Nešto ranije su Francuska, Rusija i SAD pozvale na primirje u oblasti Nagorno-Karabah, kao i vraćanje dijalogu bez odgađanja. Tri zemlje kopredsjedavaju OEBS-ovom Grupom iz Minska formiranom 1992. godine radi posredovanja u postizanju mirnog rješenja spora oko enklave.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da je on o ovom pitanju razgovarao u sklopu napora za postizanje prekida vatre u regionu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U saopštenju se ističe da su dvojica lidera izrazili zabrinutost zbog toga što je Turska poslala plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.