SPREMA SE JOŠ JEDNA OLUJA

"Sally" pustoši jugoistok SAD, stradala jedna osoba

Oko 433.000 domova i firmi u Alabami, Džordžiji i Floridi ostalo je bez struje

Avaz.ba

18.9.2020

Uništene kuće, ulice pod vodom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ostaci uragana "Sally" izbacili su u četvrtak više od 30 centimetara kiše iznad jugoistoka SAD, ubili najmanje jednu osobu, odnijeli mostove i ceste te stotine hiljada ljudi ostavili bez struje, a druge s razrušenim domovima.


"Sally" je donijela obilne kiše i bujične poplave u savezne države Alabamu i Džordžiju, dok je jurila prema Karolinama. U 17 sati prema lokalnom vremenu, nalazila se oko 115 kilometara sjeveroistočno od Auguste u državi Džordžiji te se kretala sjeveroistočno prema Atlantskom okeanu brzinom od 39 kilometara na sat, izvijestio je američki Nacionalni centar za uragane.


"Sally" je pogodila "Gulf Shores" u Alabami, rano u srijedu s vjetrovima od 168 kilometara na sat, usmrtivši jednu osobu. Prijavljen je nestanak još jedne osobe.


Neka su područja bila preplavljena s više od 60 centimetara kiše. Pensakola, Florida doživjela je poplavu koja doseže i do 150 centimetara, dok su oštećene ceste i mostovi ograničili putovanje širom regije. Oko 433.000 domova i firmi u Alabami, Džordžiji i Floridi ostalo je bez struje.

"Sally" je 18. proglašena oluja u Atlantiku ove godine i osma tropska oluja jačine uragana koja je pogodila Sjedinjene Države.


U južnom Meksičkom zaljevu u četvrtak se stvarao tropski poremećaj koji ima 90 posto šanse da postane ciklon (uragan) u sljedećih 48 sati. Dvije druge imenovane oluje bile su na Atlantiku, čineći ovo jednom od najaktivnijih zabilježenih sezona uragana na Atlantiku.


Američke naftne kompanije vraćaju radnike na naftne platforme u Meksičkom zaljevu i procjenjuju štetu na obalnim objektima. Nekoliko ih je reklo da su njihovi objekti prebrodili oluju i da se pripremaju za ponovno pokretanje, javlja Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.