MOTRE SVAKI KORAK

Nadzorne kamere prate ljude na ulici, u školi, čak i u njihovim kućama

Imati kameru ispred vrata je nevjerojatno kršenje privatnosti, kaže Jan Lehif

Kamera montirana u Žuovom stanu. CNN

Avaz.ba

28.4.2020

Jutro nakon što se Jan Lehif (Ian Lahiffe) vratio u Peking, otkrio je da je nadzorna kamera montirana na zid ispred vrata njegovog stana. Objektiv je bio usmjeren prema njemu.

Nakon izleta na jug Kine, 34-godišnji irski iseljenik i njegova porodica počeli su dvosedmični kućni karantin, obaveznu mjeru koju je uvela kineska vlada kako bi zaustavila širenje koronavirusa tokom pandemije, prenosi CNN.

Bez upozorenja

Lehif je rekao da je otvorio vrata dok se postavljala kamera, bez upozorenja.

- Imati kameru ispred vrata je nevjerojatno kršenje privatnosti. Čini se da se radi o masovnom prikupljanju podataka. A ne znam koliko je to zapravo legalno – rekao je Lehif za CNN.

Neki kažu da su kamere čak postavljene unutar njihovih domova. Službenik Vilijam Žu (William Zhou) vratio se krajem februara u grad Čangzu iz rodne provincije Anhui.

Sljedećeg dana, posjetili su ga jedan radnik i policajac te postavili kameru koja je bila usmjerena prema njegovim ulaznim vratima i to sa zida jedne sobe unutar njegovog doma!

Lehifa je kamera ispred vrata dočekala po povratku u Peking. CNN

Žu je rekao da mu se ideja ne sviđa. Pitao je radnika šta će kamera snimati, a ovaj mu je pokazao snimke na svom telefonu.

- Stajao sam u svojoj dnevnoj sobi i kamera me je jasno uhvatila - rekao je Žu, koji je tražio da koristi pseudonim zbog straha od mogućih posljedica.

Kina trenutno nema poseban zakon koji bi regulirao upotrebu nadzornih kamera, ali ovi su uređaji već postali redovni u javnosti.

Mnogo veći broj

Često prate ljude dok prelaze ulicu, ulaze u trgovačke centre, večeraju u restoranu, putuju autobusom ili dok sjede u školskim učionicama.

Od 2017. u Kini je postavljeno više od 20 miliona kamera, navodi državna televizija CCTV. No, drugi izvori sugeriraju da je njihov broj mnogo veći.

Prema izvještaju jedne tamošnje kompanije, ova azijska država je od 2018. imala instaliranih 349 miliona nadzornih kamera, što je gotovo pet puta više od broja kamera u Sjedinjenim Američkim Državama!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.