SVIJET

Tramp: Nema povećanja vojnih tenzija s Moskvom

Radili smo zajedno na sporazumu za naftu, kaže Tramp

Tramp: Imamo veoma dobre odnose s Rusijom. Arhiv

Avaz.ba

19.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da ne vidi povećanje vojnih tenzija s Rusijom u vrijeme pandemije koronavirusa, već je izrazio uvjerenje da dvije zemlje imaju „veoma dobre odnose“. 

Na pitanje novinara u Bijeloj kući da li američki neprijatelji kao što su Sjeverna Koreja, Kina, Rusija i Iran pokušavaju da iskoriste pandemiju i nanesu štetu SAD, njenoj politici i interesima stvarajući vojne tenzije, Tramp je rekao da on takvo nešto ne vidi.

- Imamo veoma dobre odnose s Rusijom. Radili smo zajedno na sporazumu za naftu. To je bio veoma važan projekat i za njih i za nas i Saudijsku Arabiju. Radio sam na tome s Putinom i kraljem Saudijske Arabije. Predsjednik Putin je apsolutni džentlmen. Kralj je bio fantastičan - naglasio je Tramp.


Tramp: Niko nije oštriji prema Putinu od mene. Arhiv

Tramp je podsjetio na američke sankcije protiv Moskve, prenio je TASS. 

- Niko nije oštriji prema Putinu od mene. Pogledajte samo sankcije, pogledaje šta sam uradio s njihovim cjevovodom za Evropu (Sjeverni tok 2). Ja sam ga pokazao javnosti i sada svi o tome pričaju. Ali u isto vrijeme imam odlične odnose s Putinom - rekao je Tramp, dodajući da će postignuti dogovor spasiti stotine hiljada radnih mjesta u SAD.

Članice OPEC Plus dogovorile su 12. aprila smanjenje proizvodnje nafte za period maja i juna. Prema sporazumu, proizvodnja će od 1. maja biti smanjena za 9,7 miliona barela dnevno.

Sporazum će važiti dvije godine, a uvjetno će transakcije moći biti revidirane u decembru 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.