UKRAJINA

Epidemija među ruskim monasima – hospitalizovan i mitropolit koji je pozivao na masovno pričešće

Među zaraženima koronom je i nastojatelj Lavre, mitropolit Pavel Lebedja, od ranije poznat po ekscentričnim izjavama i pozivima vjernicima da uprkos koroni dolaze u hram

Visoki crkveni dužnosnici prekršili zakon. Agencije

Avaz.ba

10.4.2020

Registrovano je 26 slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kijevskoj-pečerskoj lavri – potvrdio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, a prenosi Antena M.

- Teško je zamisliti koliki je lanac daljeg prenošenja infekcije. Zato očekujem ovaj Vaskrs s nadom da se poslije praznika situacija neće naglo pogoršati, da ne bismo imali stotine novih pacijenata - rekao je Kličko.

Kako prenose ukrajinski mediji, informacije o koronavirusu u Kijevsko-pečerskoj lavri su se pojavile 5. aprila uveče. Sljedećega dana, četiri slučaja potvrđena su zvanično. U Lavri su rekli da su dezinfikovali prostorije, a 4. aprila zatvorili hram za vjernike.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan je od poznatijih manastira ne samo Ukrajine, nego i u svijetu. Nalazi se u Kijevu, pod jurisdikcijom ogranka Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini (UPC-MP) na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berzovski.

Od sredine marta u Kijevu su službeno uvedene antikorona mjere.

Među zaraženima koronom je i nastojatelj Lavre, mitropolit Pavel Lebedja, koji je hospitalizovan i ima pneumoniju. Vjeruje se da se infekcija među sveštenstvom proširila tokom obreda kada je Pavel postrigao u monaštvo četvoricu iskušenika, jer su ubrzo kod nekih od njih dijagnostifikovani simptomi zaraze.

Mitropolit Pavel, od ranije poznat po ekscentričnim izjavama, ali i sklonostima ka luksuznom životu, javno je pozivao vjernike da uprkos koroni dolaze u hram:

- Ničega se ne bojte. Molite se, pričešćujte se, pričešćujte đecu. Bez obzira jeste li ste stariji, ili mlađi – svi dođite u hram - govorio je.

Kličko: Umjesto u ringu, sad se bori s nevidljivim neprijateljem. Agencije

Ovakvi i slični nastupi, prema ocjeni vjerskoga analitičara Dmitra Gorjevoja, „nisu samo nepromišljeno ponašanje, već i kršenje čl. 181 Krivičnoga zakonika Ukrajine, sa zaprijećenom kaznom tri do pet godina ograničavanja slobode”.

- Takvi pozivi i akcije klasifikuju se kao narušavanje zdravlja ljudi tokom vršenja vjerskih obreda - -kazao je Gorjevoj.

Ranije je na teritoriji Lavre postojala bolnica za zarazne bolesti, koja je, međutim, deložirana. Inicijator je bio sam Pavel, nazivajući je „bordelom".

U međuvremenu, još jedan manastir u Kijevu, takođe pod jurisdikcijom UPC-MP, stavljen je u karantin, nakon što je kod njegova nastojatelja, arhiepiskopa Jona Čerepanova, utvrđena infekcija koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.