UŽIVO

Burna rasprava u Kongresu: Demokrate poručile Trampu da nijedan Amerikanac nije iznad zakona

Glasanje je predviđeno između 18:30 i 19:30 sati po lokalnom vremenu, što je noćas između 00:30 i 01:30 po srednjoevropskom vremenu

Rasprava o opozivu Trampa. AFP

Piše: E. Ma. - I. K. - F.M./ Avaz.ba

18.12.2019

Debata u Predstavničkom domu i dalje traje. Očekuje se da bi zastupnici o konačnom opozivu mogli glasati tokom narednog sata.

01:40

Uskoro će biti kraj rasprave koja je trajala šest sati. Predstavnici obje strane moći će dati primjedbe na kraju rasprave. Čim to bude gotovo, kako podsjeća CNN, pristupit će se glasanju. 

Predsjedavajući će objaviti da je rasprava završena, a zatim će uslijediti prozivka, a potom i drugo glasanje.

Redoslijed glasanja:

Prvo glasanje bit će o zloupotrebi ovlasti

Drugo glasanje bit će o opstrukciji Kongresa

01: 32

Stiv Skaliz (Steve Scalise), republikanac iz Luizijane, odbacio je proces opoziva predsjednika Trampa, nazivajući ga "političkom osvetom".

- Ovo je politička osveta. To nema nikakve veze s počinjenim zločinom. Nije bilo zločina i zašto ne saslušamo neke od svjedoka? Očito, nismo uspjeli pozvati sve svjedoke koje smo htjeli - rekao je Skaliz.

Njegov govor izazvao je aplauz republikanaca.

00:56

Zastupnici bi o konačnom opozivu mogli glasati tokom narednog sata.

U međuvremenu obratio se i republikanac iz Teksasa Džon Retklif (John Ratcliffe).

- Uskoro će u historiju ući da je Donald Tramp treći predsjednik koji je opozvan. Međutim, u historiju će ući i to da je to prvi predsjednik koji će i nakon opoziva ponovo biti izabran za predsjednika – rekao je on.

00:12 

Demokrate i dalje pozivaju donji dom Kongresa da glasa o opozivu. 

Zastupnica iz Kalifornije Maksin Voters (Maxine Waters) kazala je da neće navoditi sve razloge zbog kojih bi Tramp trebao biti smijenjen, ali da ih ima mnogo. 

- Bilo koji drugi pojedinac koji bi bio uhvaćen da se ponaša na način kako to radi ovaj predsjednik odmah bi bio procesuiran. To je u potpunosti prema zakonu – utvrdila je ona.

23:52

Republikanac sa Floride Mat Gec (Matt Gaetz) žestoko je kritizirao demokrate koji nastoje srušiti Trampa. 

- Ovdje se ne radi o Ukrajini. Radi se o moći, a Donald Tramp to ima. Demokrate to žele. Međutim američki narod nije zavaran prljavim trikovima. Birači nikada neće zaboraviti da su demokrate pokrenule opoziv predsjednika zato što ga ne vole. Oni sada moraju nositi težak teret srama – zaključio je ovaj republikanac.

23:25

Većina Amerikanaca, njih 57 posto, smatra da je Tramp zloupotrijebio svoj položaj, dok 54 posto njih vjeruje da ima dovoljno dokaza za te optužbe, piše "FiveThirtyEight", portal koji se bavi statističkim analizama.

Ipak, to ne znači da većina njih želi da dođe do opoziva. Prema "FiveThirtyEight", 47 posto Amerikanaca podržava ostanak Trampa, dok se tome protivi također 47 posto, piše BBC.

23:13

Demokratska zastupnica Džen Šakovski (Jan Schakowsky) u svom govoru je istakla da ju je sin zadužio da glasa za Trampovu smjenu. 

- Rekao je: „Mama, ovo nije politička stvar, ovo nije zabava. Moraš učiniti ispravnu stvar, iako to drugi ne čine“ - kazala je ona. 

Zatim je dodala: 

- Želim ti zahvaliti, sine moj, što si mi pomogao danas da učinim ispravnu stvar i glasam za smjenu predsjednika SAD Donalda Trampa, jer ni jedan Amerikanac nije iznad zakona - zaključila je Šakovski.





Rasprava u Kongresu. AFP

23:00

Demokrata Džon Luis (John Lewis) u svom govoru istakao da je da u „ ovom trenutku treba misliti na buduće generacije, a ne na generaciju predsjednika Trampa“.

- Danas, ovaj dan mi nismo tražili, ovo je tužan dan. Nije dan radosti – kazao je Luis.

Zatim je nastavio:

- Naše društvo je zasnovano na načelu da nemamo kraljeve. Imamo predsjednike. A Ustav je naš kompas. Kada vidite nešto što nije u redu, imate moralnu obavezu da progovorite. Naša djeca će nas pitati šta smo uradili. Nekima će glasanje o opozivu teško pasti, ali mi imamo misiju i mandat da budemo na ispravnoj strani historije.

22:53

Drama oko opoziva predsjednika Donalda Trampa i dalje traje u Predstavničkom domu kongresa.

Kako javlja CNN, republikanac iz Tekssa, Lui Gomert (Louie Gohmert) izjavio je da demokrate pokušavaju upotrijebiti postupak opoziva predsjednika samo da bi zaustavili istragu koje je Ministarstvo pravosuđa SAD pokrenulo oko utjecaja Ukrajine u američke izbore 2016. godine.

Čim je on završio govor, predsjednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma demokrata Džeri Nadler (Jerry) kazao je da je zabrinut kada neki član Doma „baca rusku propagandu“.

Ova kritika izazvala je žestu reakciju republikanca Gomerta, koji se vratio za govornicu i počeo da viče, međutim, mikrofon mu je bio isključen.

22:30

Tokom rasprave o opozivu predsjednika SAD demokratski zastupnik Peter DeFazio optužio je predsjednika Trampa da je prijetelj Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, ali i da je ucjenjivao ukrajinskog predsjednika.

- Pa njih napada Rusija. Vladimir Putin, znate za njega? Trumpov prijatelj - odgovorio je DeFazio republikancima koji tvrde kako Ukrajina nije djelovala pod političkim pritiskom.

21:00

Zastupnik Ludermilk je tokom rasprave više je puta je koristio već spominjanu tvrdnju republikanaca da je Trampu uskraćeno pravo po šestom amandmanu Povelje prava, odnosno pravo „okrivljenika da se suoči sa svojim optuženikom“.

- Šesti amandman garantira pravo okrivljenika da se suoči sa svojim optuženicima. No, identitet zviždača i dalje je ostao tajna - izjavio je on.

Za to vrijeme svjetski mediji pišu kako Tramp nije u pravu. Šesti amandman, naime, odnosi se samo na kriminalna suđenja. Ustavna prava optuženika za krično djelo ne odnose se na javne službenike u postupku opoziva, piše CNN.


Hakim Džefris (Hakeem Jeffries), zastupnik - Avaz
U Predstavničkom domu SAD u toku je rasprava o opozivu predsjednika Donalda Trampa - Avaz
Donald Tramp - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

20:40 

Republikanac Beri Ludermilk (Barry Loudermilk) izjavio je da je Isus Hrist imao poštenije suđenje prije nego što su ga razapeli nego što to danas ima Tramp.

- Prije nego što krene ovo historijsko glasanje, sedam dana prije Božića, želim da ovo imate na umu: kada je Isus bio lažno optužen za izdaju, Pontije Pilat mu je dao priliku da se suoči s onima koji su ga optužili. Tako da je tokom tog lažnog suđenja Pontije Pilat Isusu pružio više prava nego što su to demokrati omogućili svom predsjedniku tokom ovog procesa - rekao je Ludermilk.

19:00 

Američki predsjednik i dalje prati postupak opoziva te situaciju komentira na Twitteru.

- Radikalni ljevičari izgovaraju nevjerovatne laži. Ovo je uvreda Americi, uvreda republikancima - napisao je Tramp nedavno na Twitteru.


18:42 

Republikanci u zastupničkom domu brane Trampa i tvrde kako je cijeli postupak opoziva nepošten. 

Navode da demokrati ignoriraju činjenice i manipuliraju javnošću te da nema konkretnih dokaza da je predsjednik učinio bilo što nezakonito.


18:25 

Predsjednica zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) nazvala je na početku rasprave predsjednika Trampa "prijetnjom nacionalnoj sigurnosti".

- Danas smo ovdje da za narod odbranimo demokratiju. Ako ne bismo djelovali sada, ne bismo ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim - kazala je Pelosi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.