SVIJET

Izraelska ministrica u predizbornom spotu šprica se parfemom "Fašizam"

Snimak privukao veliku pažnju i dosad pregledan nekoliko stotina hiljada puta

Ajelet Šaked. Printscreen

Index.hr

19.3.2019

Izraelska krajnje desna stranka Hayamin Hehadash objavila je video za izbornu kampanju u kojoj se ministrica pravosuđa u elegantnom odijelu šprica s parfemom naziva "Fašizam", izazvavši time pravu eksploziju na društvenim mrežama. 

Ministrica Ajelet Šaked (Ayelet Shaked) se tom kontroverznom reklamom uključila u online izbornu kampanju. Političke reklame na televiziji su u Izraelu dozvoljene samo dvije sedmice uoči izbora 9. aprila te su se stranke i kandidati okrenuli internetu. 

Agencije prenose da reklama uveliko podsjeća na satirični skeč glumice Skarlet Džonson (Scarlett Johansson) iz 2017. u popularnom šou "Saturday Night Live" kada je odglumila Ivanku Tramp (Trump) koja reklamira parfem "Complicit" (Sudionice). 

Reklama ministrice Šaked, druge na listi stranke Nova desnica, privukla je veliku pažnju i dosad je pregledana nekoliko stotina hiljada puta. 

Fotogenična ministrica zavodnički šapuće fraze poput "reforma pravosuđa", "odvajanje vlasti", "obuzdavanje Vrhovnog suda" kako bi izvrgla ruglu optužbe za fašizam koje dobiva od kritičara. 

Na kraju snimka posegne za bočicom parfema "Fašizam" kako bi se obilato namirisala. 

- Za mene, to je parfem demokracije - sarkastično je zaključila Šaked, no agencije ocjenjuju kako nije sigurno da su svi shvatili šta je željela poručiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.