NOVOSTI

Putin želi strožiju kontrolu oružja nakon krvavog napada na Krimu

Mediji objavili da je Rosljakov legalno kupio pušku i dobio dozvolu nakon što je prošao sve potrebne psihološke testove

Arhiv

Index.hr

25.10.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da želi strožiju kontrolu dozvola za držanje oružja u Rusiji nakon pucnjave u gimnaziji na Krimu u kojoj je jedan učenik ubio 20 osoba i počinio samoubistvo.

Želim istaknuti potrebu ozbiljnog jačanja kontrole u području prodaje oružja pojedincima - rekao je Putin na sastanku s vojnim dužnosnicima i pripadnicima snaga reda. 

''Čekam vaše konkretne prijedloge'', dodao je, prema saopćenju iz Kremlja.

U Rusiji se u oktobru dogodila najgora pucnjava u školi u historiji kada je Vladislav Rosljakov (18) ubio 20 osoba i ranio 40-ak u gimnaziji u Kerču na Krimu. 

Ispitani su rekli da je ubica bio strastveni ljubitelj oružja i želio se osvetiti kolegama i profesorima koji su ga ponižavali.

On je najprije izazvao eksploziju bombe na drugom spratu gimnazije i zatim hladnokrvno iz puške pucao na učenike i zaposlenike škole.

Putin je kazao da je to krvoproliće "rezultat globalizacije", posebno "putem interneta i društvenih mreža", što je, prema njegovim riječima, omogućilo uvoz u Rusiju fenomena masovnih ubistava iz SAD.

Ruski mediji objavili su da je Rosljakov legalno kupio svoje oružje i dobio dozvolu nakon što je prošao sve potrebne psihološke testove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.