PROMOCIJA POMOĆI

Evropska unija odaje počast predanosti humanitarnih radnika

Arhiv

Fena

17.8.2018

Visoka predstavnica Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianidis (Christos Stylianides) izjavili su danas povodom Svjetskog dana humanitarnog rada da na 15. godišnjicu bombardiranja sjedišta Ujedinjenih naroda u Bagdadu, Evropska unija odaje počast predanosti humanitarnih radnika koji riskiraju svoje živote kako bi dostavili humanitarnu pomoć širom svijeta.

Istakli su da nedvosmisleno poštivanje međunarodnog prava, sigurnost humanitarnih radnika i njihov nesputani pristup onima kojima je to potrebno predstavljaju glavnu zabrinutost za Evropsku uniju.

- Civili često plaćaju najveću cijenu u sukobima, a i dalje se događaju napadi, uključujući i na humanitarne radnike. Tokom protekle godine, od Afganistana do Nigerije te od Centralnoafričke Republike do Jemena, ti napadi su oduzeli živote civila i humanitarnih radnika. Ovi akti nasilja predstavljaju teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Spašavanje života se ne bi smjelo plaćati gubitkom života - navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Također, dodaju da su gotovo 4.400 humanitarnih radnika bili žrtve velikih napada tokom protekle dvije decenije, a više od jedne trećine tih radnika je ubijeno. 

- Svjetski dan humanitarnog rada je prilika da se oda počast ovim posvećenim humanitarcima i da se zalaže za njihovu sigurnost. Sve strane u sukobima imaju obavezu, prema Međunarodnom humanitarnom pravu, da osiguraju sigurnost humanitarnih radnika i olakšaju nesmetan i kontinuiran humanitarni pristup kako bi pomoć mogla doći do svih ljudi kojima je potrebna. 

EU je svjetski lider u humanitarnoj pomoći. Promocija principijelne humanitarne pomoći i poštovanja međunarodnog humanitarnog prava ostaje u srži našeg međunarodnog angažmana - navodi se u izjavi Mogerini i Stilianidisa, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.