GLOBUS

Dječaci zarobljeni u tajlandskoj pećini roditeljima poslali pisma i poručili im da ne brinu

Printscreen

Agencije

7.7.2018

Tajlandski dječaci koji su već dvije sedmice zaglavljeni u pećini napisali su pisma svojim roditeljima u kojima su im poručili da ne brinu i da su jaki.

U ručno napisanim porukama oni su tražili određenu hranu, između ostalog, prženu piletinu, prenosi BBC.

- Nastavniče, nemojte nam zadavati puno domaćih zadataka - napisao je u pismu jedan od dječaka.

Trener dječaka koji je također zaglavljen s dječacima izvinio se roditeljima.

- Dragi roditelji, sada su svi dječaci dobro, spasilački tim nas dobro pazi. Obećavam da ću najbolje što znam brinuti o dječacima. Hvala svima koji su došli da pomognu - napisao je on.

Grupa je poslala poruke nakon što su i oni primili pisma od porodice, što je i prva komunikacija koju su dječaci imali s roditeljima.

Tajlandski spasioci koji pokušavaju izvući 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine, rekli su da neće odmah pokušati da ronjenjem evakuiraju dječake jer još nisu naučili na pravi način roniti.

Međutim, guverner te oblasti koji i rukovodi operacijom spašavanja Narongsak Osatanakorn nagovijestio je na konferenciji za novinare da ukoliko obilne kiše uzrokuju da nivo vode u pećini poraste, ronioci će pokušati izvući dječake iz pećine.

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov trener otišli su da istražuju pećinu nakon fudbalske utakmice 23. juna, međutim, nivo vode koji je porastao zbog monsunskih kiša presjekao im je put, tako da su ostali zaglavljeni u pećini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.