GLOBUS

Gutereš naglasio značaj sprečavanja kriza

( AFP)

Fena

22.2.2018

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) naglasio je značaj proaktivnog pristupa sprečavanju umjesto odgovoru na krize.

- Međunarodna zajednica ulaže mnogo više vremena i resursa na odgovore na krize umjesto na njihovu prevenciju. Moramo uravnotežiti naš pristup međunarodnom miru i sigurnosti - izjavio je Gutereš u Vijeću sigurnosti tokom rasprave o ciljevima i principima Povelje UN-a u održanju međunarodnog mira i sigurnosti.

- Naš cilj mora biti da učinimo sve kako bismo pomogli zemljama da izbjegnu izbijanje kriza koje uzimaju veliki danak u ljudskim životima. Ta vizija proteže se van ratova i sukoba, na prirodne katastrofe, krhkost društava i druge vrste stresnih situacija - kazao je čelnik UN-a.

Gutereš je izjavio da je prevencija primarna odgovornost država članica, a Ujedinjeni narodi su na raspolaganju da ponude podršku državama u rješavanju njihovih sporova i sprečavanju izbijanja kriza.

Ohrabrio je države članice da prihvate jurisdikciju Međunarodnog suda pravde, ključnog pravosudnog organa UN-a, i da se češće obraćaju međunarodnim sudovima i tribunalima kako bi izbjegli eskalaciju napetosti.

 Gutereš je izjavio da Povelja UN-a daje Vijeću sigurnosti ovlasti i odgovornosti na polju sprečavanja sukoba, dodajući da je u "ovom momentu hitno potrebno da Vijeće sigurnosti izvrši svoje obaveze na političkom rješenju sukoba u Siriji", prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.