GLOBUS

Kongo: U pobunjeničkom napadu ubijeno 14 mirovnjaka UN

Fena

8.12.2017

Najmanje 14 mirovnjaka je ubijeno, a 40 ranjeno u napadu pobunjenika na bazu mirovnih snaga UN-a u istočnom Kongu, u najtežem činu nasilja protiv mirovne misije u toj centralnoafričkoj zemlji.

Zamjenik portparola UN u Njujorku Farhan Hak (Haq) izjavio je da su pripadnici mirovnih snaga uglavnom bili iz Tanzanije i da je pet kongoanskih vojnika također ubijeno u napadu za koji se optužuje pobunjenička grupa sa sjedištem u susjednoj Ugandi.

- To je bio veoma težak napad, najteži u novijim vremenima - kazao je Hak.

Baza mirovnih snaga nalazi se oko 45 kilometara od grada Beni, koji je u više navrata bio pod napadima pobunjenika iz grupe Savezničke demokratske snage (ADF).

Baza je sjedište snaga za brzu reakciju mirovne misije UN, koja ima neuobičajeni mandat da poduzima ofanzivne akcije, prenosi radio Okapi, koji uživa podršku UN-ove misije. 

Radiostanica je javila, pozivajući se na vojne izvore, da su borbe trajale satima.

Kongo, zemlja površine zapadne Evrope, potresan je aktima nepojmljive okrutnosti i pohlepe za njenim golemim mineralnim resursima. Ta zemlja prošla je i kroz jednu od najbrutalnijih kolonijalnih vladavina prije nego što se našla pod višedecenijskom korumpiranom diktaturom. Građanski ratovi koji su nakon toga izbili uvukli su brojne susjedne zemlje.

- Sukobi su postali učestali od dolaska mirovne misije UN u 1999. Brojne pobunjeničke grupe pojavljivale su se i nestajale, napadajući povremeno regionalnu prijestonicu Gomu. Jedna od najvećih prijetnji regiji dolazi od ADF-a. Grupe za ljudska prava tvrde da su njihovi borci ubili oko 1.000 ljudi u protekle tri godine.

UN-ova misija u 2006. godini pomogla je Kongu da održi prve slobodne i poštene izbore u 46 godina ali je otada pobjednik tih izbora, predsjednik Žosef Kabila (Joseph), postao blokiran u obavljanju svojih dužnosti.

Bijes javnosti ojačao je nakon što su predsjednički izbori prvobitno zakazani za kraj prošle godine u više navrata odgađani, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.