GLOBUS

Ujedinjeni Arapski Emirati uvode poreze na duhan i energetska pića, ponestaje im novca od nafte

Avaz.ba

27.9.2017

Cijene duhana i energetskih pića u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) snažno će porasti zbog visokih trošarina koje bi vladi trebale pomoći smanjiti proračunski manjak, povezan s padom cijena nafte.

Trošarine će se naplaćivati po stopi od 100 posto a bit će uvedene 1. oktobra, kazao je u srijedu na konferenciji za novinstvo direktor novouspostavljene carinske uprave UAE Khalid al-Bustani.

Cijene ostalih vrsta bezalkoholnih pića porast će 50 posto, dodao je Bustani.

Nije želio navesti visinu prihoda koje ciljaju prikupiti uvođenjem trošarina.

Odluka o novim nametima proizlazi iz odgovarajućeg sporazuma zemalja članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu o povećanju cijena spomenutih proizvoda i o naknadnom uvođenju dugo očekivanog poreza na dodanu vrijednost (PDV) početkom iduće godine.

Pad prihoda od prodaje nafte

Članice Vijeća Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ozbiljno su pogođene padom prihoda od prodaje nafte na koje otpada većina njihova nacionalnog dohotka.

Saudijska Arabija trebala bi ove godine ponovo zabilježiti veliki proračunski manjak, četvrtu godinu zaredom, i već je počela uvoditi trošarine, povrh visokih naknada za stanovanje članova obitelji iseljenih građana.

Kao i UAE i Katar, i Rijad je najavio da će od početka iduće godine naplaćivati PDV po stopi od pet posto na većinu proizvoda i usluga.

Ostale članice Vijeća nisu navele datum uvođenja PDV-a.

Zemlje u regiji Perzijskog zaljeva proizvode oko 17 miliona barela nafte dnevno a od sredine 2014. godine bilježe snažan pad prihoda od prodaje zbog pada cijena na svjetskim tržištima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.