GLOBUS

Zastrašujuća poruka Kim Džong Una: Nikada nećemo prestati, spremite se za sudnji dan!

Avaz.ba

31.8.2017

Kim Džong Un (Kim Jong-un) se zakleo kako Sjeverna Koreja nikada neće prestati da širi svoj nuklearni program, a Ameriku je upozorio o nadolazećem "sudnjem danu".

Sjevernokorejski državni mediji objavili su informaciju kako njihova nacija nikada neće prestati sa širenjem nuklearnog naoružanja uz poruku kako "niko ne može ni da nasluti kada bi mogao izbiti nuklearni rat".

- SAD je sve bliže pokretanju nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu, što će rezultirati njihovim konačnim padom - rečeno je na javnoj televiziji prenoseći poruku sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una.

Donald Tramp je na svom Tviter profilu objavio zanimljivu poruku:

- Sjedinjene Američke Države vode razgovore sa Sjevernom Korejom te im posljednjih 25 godina šalju ogromne količine novca. Razgovor očigledno nije rješenje - napisao je Tramp na Tviteru.

Posljednje lansiranje rakete dovelo je Sjevernu Koreju još bliže ratu sa SAD-om, a čini se kako Kim Džong Un ne planira stati s provokacijama i ispaljivanjem novih raketa koje bi mogle ozbiljno narušiti međunarodne odose. Kimov cilj je testirati mogu li njegove rakete koje su dovoljno snažne za prenošenje bojevih glava, dosegnuti američku teritoriju, odnosno ostrvo Guam u Pacifiku.

Kako su objavili državni mediji, Kim je rekao da "plan lansiranja balističkih raketa služi kao simulacija pravog rata te je prvi korak vojne operacije korejske Narodne vojske na Tihom okeanu i uvod u vojne akcije na Guam".

List "Rodong Sinmun", koji je poznat kao glasilo Kimovog režima, u srijedu je objavio više od 20 fotografija ovosedmičnog ispaljivanja balističke rakete od strane Pjongjanga. Na nekoliko se fotografija nalazi i sam Kim koji sa širokim osmjehom na licu posmatra rezultate lansiranja rakete.

Nastavak verbalnog sukoba

Verbalni rat između Pjongjanga i Vašingtona ove sedmice se posebno zaoštrio pogotovo nakon što je Kim u ponedjeljak poručio Trampu da uopšte ne brine za njegovo mišljenje te da se nastavlja rad na nuklearnom programu zemlje, piše britanski BBC.

SAD su odgovorile Kimu kako je sada dosta, a američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poručila je da "nijedna zemlja ne bi smjela da lansira svoje rakete preko teritorije neke druge države kako je to učinio Kim lansiravši svoju balističku raketu preko Japana koji broji 130 miliona stanovnika".

Američki predsjednik Donald Tramp ranije je poručio kako je poruka Sjeverne Koreje "jasna i glasna" te da su sve opcije na stolu.

U međuvremenu su se pojavile informacije prema kojima Južna Koreja obučava posebnu grupu vojnika koji će biti trenirani da se infiltriraju među redove vojnika sjevernokorejskog režima, a njihov glavni cilj i zadatak biće svrgavanje Kim Džong Una s vlasti te "rješavanje" svih njegovih bliskih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.