GLOBUS

Guterres u Yad Vashemu: Posvećenost borbi protiv antisemitizma i rasizma

Avaz.ba

28.8.2017

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres posjetio je u ponedjeljak Memorijalni muzej holokausta u Jerusalemu, gdje je obećao da će se posvetiti borbi protiv antisemitizma i rasizma.

Guterres je položio vijenac u Yad Vashemu, službenom Muzeju holokausta države Izrael, te se upisao u knjigu gostiju, izvještava Xinhua.

- Kao generalni sekretar UN-a, ja sam posvećen borbi protiv antisemitizma i rasizma. Želim pohvaliti sve osobe koje rade i čuvaju ovaj izvanredni muzej - rekao je.

Guterres je u nedjelju navečer stigao na aerodrom Ben Gurion u predgrađu Tel Aviva u trodnevnu posjetu čiji je cilj pronaći načine da se ožive mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca.

Raspored njegove posjete uključuje sastanke s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon čega će otputovati u Ramallah na Zapadnoj obali gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Također bi se trebao sastati s ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom, čelnikom za obavještajne operacije vojske Herzijem Levijem i drugim visokim sigurnosnim zvaničnicima.

Ovo je Guterreseva prva posjeta ovoj regiji otkad je preuzeo dužnost u januaru.

Ova posjeta se dešava usred tenzija između Izraela i UN-a, zbog toga što agencija UN-a za kulturu UNESCO, prema viđenju Izraela, ne priznaje jevrejske veze s Jerusalemom.

Izrael također često kritizira UN-ove mirovne snage zbog nezauzimanja oštrije pozicije prema paramilitarnoj skupini Hezbollah koju podržava Iran na granici s Libanom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.