SARAJEVO

Šokantno svjedočenje Macanovog oca: Sava je rekao da su puškom ubijeni policajci, ali da moramo šutjeti zbog porodica

Milovan Macan prisustvovao vađenju oružja na Kočeviku kod Pala

Marinković i Macan. Avaz

30.7.2024

Svjedočenje Milovana Macana, oca optuženog Aleksandra Macana, pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu jučer je prilično uznemirilo prvooptuženog Savu Marinkovića, koji se zajedno s Aleksandrom tereti za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Oružje u kanalu

Odgovarajući na pitanje advokata Duška Tomića koji zastupa njegovog sina, Milovan Macan je naveo da je SIPA u Kočeviku kod Pala pored vikendice bake Aleksandrove supruge pronašla oružje i fantomku. Istražiteljima je rekao da ne zna čije je to oružje.

Svjedok je pojasnio da se radi o oronuloj šupi u kojoj je bio kanal u koji su stavili oružje. Bili su prisutni on, njegov sin Aleksandar i Sava Marinković.

- Ništa specijalno nismo razgovarali. Sava je rekao da je iz te puške pucano na policiju, i da svi šutimo o tome jer imamo porodicu. Aleksandar je pušku odnio na drugo mjesto i zakopao, a ja sam napravio drvene poklopce za jarak - kazao je Milovan Macan.

Odgovarajući na pitanja advokata Bojana Veselinovića, branioca Save Marinkovića, kako zna koje je bilo oružje, ako je bilo umotano u deke, svjedok je kazao da je vidio oružje, među kojima je bila OSA i kalašnjikov. Ponovio je da su Sava i Aleksandar oružje položili u jarak kojeg je on poklopio poklopcem.

Sava Marinković je Milovana Macana podsjetio da se znaju, jer je on Aleksandrov kum, na šta je Milovan uzvratio da ga površno zna.

- Ko vas je natjerao da date ovakvu izjavu. Je li vam samom palo na pamet da sam rekao da šutite i da je iz te puške pucano na policajce. Čekam dvije godine da vas to pitam. Ko vas je nagovorio na to - ponavljao je Marinković, na šta je Milovan Macan odgovorio:

Prizvuk prijetnje

- Nije niko. Dao sam takvu izjavu i ostajem pri toj izjavi - naveo je Milovan.

Marinković ga je potom pitao „zašto je to uradio“, te „je li to zajedno sa snahom i SIPA-om smislio priču“, uz napomenu da ga „gleda u oči“.

- Gledam i ja tebe u oči. Pustite me, ja sam dao izjavu, nemoj me ništa pitati - kazao je Milovan te je nakon reakcije da Marinkovićeva pitanja imaju prizvuk prijetnje, dodao:

- Meni se čini da je to prijetnja. Moja istina je to, neću odgovoriti više ni na jedno pitanje - kazao je Milovan, a Marinković je utvrdio da svjedok ne govori istinu.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 2. august, kada će Aleksandar Macan svjedočiti u svoju korist.

Vozač Golfa u Hrvatskoj

Na zahtjev Macanove odbrane svjedočila je Sanela Čubro koja već osam godina poznaje Samira Sadikovića koji je vozio bijeli Golf, a koji je bio predmet krađe. Čubro je rekla da je Sadiković prije dva mjeseca bio u Sarajevu, ali da je sada u Hrvatskoj. Ona nije znala odgovoriti zašto se Sadiković ne javlja na pozive suda, niti čime se uopće bavi. Ona je potvrdila da je od nje uzet bris, jer je dan prije zločina sa Samirom istim vozilom bila na Bjelašnici. Advokat Tomić je kazao da smatra da je Sadiković involviran te da izbjegava policiju u Hrvatskoj. Na zahtjev da mu da njegov privatni broj mobitela, Čubro je rekla da ne može.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.