OKRUŽNI SUD BIJELJINA

Suđenje Elviru Salkiću: Ispalio 14 hitaca iz automatske puške u Damira i njegove prijatelje

Elvir Salkić iz Bijeljine optužen za dva krivična djela, pokušaj teškog ubistva i nedozvoljene proizvodnje oružja i eksplozivnih materija

Policajac svjedočio na Sudu u Bijeljini. Ilustracija

Piše: Lj. Ljubojević

5.10.2020

U Okružnom sudu u Bijeljini danas je nastavljeno suđenje Elviru Salkiću (43), poznatom po nadimku Šaćko, iz Bijeljine koga optužnica tereti za dva krivična djela, pokušaj teškog ubistva i nedozvoljene proizvodnje oružja i eksplozivnih materija. 

Salkić je, kako je navedeno u optužnici, sedmog juna 2019. godine, oko 22,30 minuta, u namjeri da liši života Damira Beganovića (33) iz Bijeljine, izašavši u Ulici Ilije Garašanina iz automobila marke „Mercedes“, njemačkih registarskih oznaka, ispalio najmanje četrnaest hitaca u pravcu Damira Beganovića i četvorice njegovih prijatelja s kojima je je Beganović te večeri stajao u Ulici Mike Bosnić u Bijeljini, s druge strane kanala Dašnica. Pušku iz koje je pucao sakrio je kod svoje poznanice Alije Beganović, a policija ga je kasnije pronašla u motelu „Brđak“ u Bijeljini, gdje se krio, navedeno je u optužnici.

U nastavku glavnog pretresa saslušan je Dobrica Ćuskić, policijski službenik zaposlen u Sektoru kriminalističke policije u Policijskoj upravi Bijeljina.

Ćuskić je u svom iskazu naveo da je te večeri bio na licu mjesta s patrolom policije, te da su pronašli više čaura na asfaltu i da su bili uočljivi tragovi zrna ispaljenih iz vatrenog oružja na fasadi kuće ispred koje su stajala petorica mladića.



Policija pronašla više čahura. Ilustracija

Na pitanje branioca optuženog Elvira Salkića, advokata Dejana Bogdanovića, da li su oštećeni I njegovi prijatelji bili u alkoholisanom stanju, svjedok Ćuskić je rekao da oni nisu prilikom sačinjavanja zapisnika odgovorili na to pitanje.

Svjedok je u nastavku naveo da je sa prijavljenim Salkićem obavljen informativni razgovor u policiji, ali ga je advokat Bogdanović pitao, kako se može obavljati informativni razgovor sa osobom koja je uhapšena i koja ima lisice na rukama.

Svjedok Ćuskić je u nastavku, odgovarajući na unakrsna pitanja branioca optuženog i tužioca Aleksandra Radana, izjavio da on nije postavljao pitanja ni osumnjičenom, ali ni Aliji Beganović, kod koje je pronađeno skriveno automatsko oružje iz koga je pucano.

U nastavku suđenja, zakazanom za 30. oktobar, biće obavljena rekonstrukcija ovog događaja na licu mjesta, a najavljeno je psihijatrijsko vještačenje i vještačenje na prisustvo alkohola kod oštećenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.