NOVE INVESTICIJE

Bingo širi prisustvo i u sektoru nekretnina: Kupili nekoliko kompanija

Snažno su zagazili i u naftni sektor u kojem konstantno šire broj benzinskih pumpi "Bingo Petrol" u mnogim bh. gradovima

Bingo kupio nove firme. Facebook

S. S.

31.7.2024

U proteklom periodu, tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini privlači interes investitora i kupaca. Jedan od njih je i najveća poslovna grupacija u BiH i vodeći investitor u domaću ekonomiju - Bingo.

Kako saznaje Akta.ba, Bingo d.o.o. je novi vlasnik nekoliko firmi iz sektora nekretnina čime bosanskohercegovački poduzetnik Senad Džambić nastavlja širiti svoje poslovno carstvo, odnosno prisustvo i u ovom poslovnom sektoru.

Nisu poznati planovi

Na jučerašnji datum, Bingo je preuzeo vlasništvo u firmi Bimod d.o.o. Tuzla od posuške firme Modelia d.o.o. Posušje. Ukupni kapital firme je 3,4 miliona KM, a registrovana je u junu ove godine za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing).

Inače, Bimod nije jedina firma koja je registrovana za upravljanje nekretninama, a koje su u vlasništvu grupacije Bingo. Prema Akta.ba registru, Bingo je vlasnik firmi Naskometal d.o.o. Tuzla, NMC d.o.o. Sarajevo, Wilson d.o.o. Sarajevo, VRI d.o.o. Sarajevo, European Retail Company d.o.o. Bijeljina, Baca Nekretnine d.o.o. Banja Luka, Aleksa - Trade d.o.o. Prijedor.

Preuzimanje kompanija nije iskomunicirano u javnosti, te krajni planovi u sektoru nekretnina nisu poznati.

Ono što je poznato je da najveća domaća kompanija već ima jedan izgrađen stambeno-poslovni kompleks "Nova Pecara", a koji se sastoji od četiri stambene lamele i jedne lamele sa poslovnim prostorima. Zgrade su smještene na atraktivnoj lokaciji na Brčanskoj Malti u Tuzli.

Brojne akvizicije

Podsjetimo, ovo je samo jedna od brojnih akvizicija koju je grupacija provela kroz svoje dugogodišnje poslovanje. Pored maloprodajnog sektora u kojem su apsolutni lideri, Džambić je razvio i Bingovu vlastitu proizvodnju hrane, kupio nekoliko kompanija za proizvodnju hrane, tekstila i namještaja. U sastavu Bingo Group djeluje 20 kompanija, od kojih je 11 proizvodnih.

Snažno su zagazili i u naftni sektor u kojem konstantno šire broj benzinskih pumpi "Bingo Petrol" u mnogim bh. gradovima. Također, prisutni su i u području rudnika. Nedavno je firma "Pavgord" prenijela 20 posto vlasništva u Novom rudniku mrkog uglja Miljevina na preduzeće "Ingram" iz Srebrenika, u kojem kompanija Bingo ima 95 posto dionica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.