Osman Duraković Bili je izuzetno vrijedan čovjek koji je umjesto penzije, izabrao rad i obavlja brojne poslove. On je, između ostalog, na tržište plasirao proizvode za koje kaže da su namijenjeni jačanju organizma.
Njegova inspiracija je priroda i odlučio je iskoristiti ono najbolje iz nje, a iz razgovora s njim, može se naučiti mnogo toga.
Proširenje ponude
Za Durakovića nema nepoznatog posla. Na svom imanju proizvodi veliki broj poljoprivrednih kultura. Uzgaja voće i povrće, ribu, suši voće, uzgaja cvijeće i proizvodi njegove sadnice.
Shvatio je da prilikom korištenja biljnih plodova, ono što je najbolje bacamo u smeće. Odlučio je da uradi suprotno, a za "Avaz“ je ispričao kako teče proces.
- Meljem sve biljne plodove u brašno. Imam svoje sušare u kojima se prilikom sušenja odmah vrši i sterilizacija na 70 stepeni. Ta toplina istjera i crviće ili parazite koji se mogu naći u plodu, nakon čega počinjem proces mljevenja – objasnio je Duraković.
On u svojoj ponudi trenutno ima 17 artikala, ali planira da u idućoj godini širi ponudu za, barem, još deset.
- Ovo brašno se koristi za poboljšanje organizma, imuniteta, naprimjer, glog se koristi za zdravlje srca, krvnih sudova, tako da, ono što smo dosad odbacivali ovako u potpunosti unosimo u organizam koji sam preradi brašno i uzme ono što mu treba – naveo je Duraković.
Ističe da je to svakako bolji način obzirom da prilikom kuhanja i pripreme tih proizvoda ostane jako malo vitamina i minerala.
- Konzumira se tako što jednu kašiku brašna umiješate u hladnu vodu ili mlijeko i popijete. Također, može se koristiti za pripremu kolača, torti u kojima naprimjer svaka kora može biti od druge arome.
Prezadovoljni kupci
Proizvode prodaje preko svoje stranice, ali češće dobija pozive, a dnevno prodao između 5 i 10 kilograma brašna.
- Kupci su prezadovoljni. U posljednje vrijeme najčešće mi se javljaju dijabetičari koji tvrde da su smanjili upotrebu inzulina te su od svakodnevnog korištenja sveli na jednom-dvaput sedmično.
Kaže da su kupci prezadovoljni. Najviše mu se javljaju dijabetičari koji tvrde da su smanjili upotrebu inzulina, od svakodnevnog korištenja došli su na jednom sedmično.
Više vrsta
U njegovoj ponudi može se naći više vrsta brašna. Izrađuje ga od košpica šljive, kajsije, breze, korijena maslačka, zove, drenjaka, gloga, divlje jabuke, zove, trnine, koprive, srijemoša, šipurka i drugih.