ANALIZIRAMO

Indikativna izjava generalnog sekretara Marka Rutea: Je li BiH sljedeća članica NATO-a?

Svakako da ima osnova vjerovati da je Rute mislio na BiH, kao potencijalnog prvog sljedećeg kandidata za punopravno članstvo u NATO-u, kaže Prlenda

Rute: Na koju državu je mislio. AP

Alen Bajramovic

prije 11 sati 58 minuta

Nakon konferencije za novinare generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea (Rutte) prošle sedmice u Briselu, ključno je pitanje je li BiH država koja bi, prije Ukrajine, mogla postati sljedeća nova članica NATO-a. 

Rute je najavio da je članstvo Ukrajine izvjesno, ali nije mogao precizirati hoće li ova zemlja postati 33. ili 34. članica Alijanse, koja u ovom trenutku okuplja 32 države.

- U budućnosti, NATO će u Ukrajini imati svoju 33. ili 34. članicu. Za sada se čini da će Ukrajina postati 33. članica, ali neko drugi možda bude ispred nje - kazao je, između ostalog, Rute.

Rusija i NATO

Ova vijest je u prvi mah odjeknula u ukrajinskim medijima, a nakon analize postaje sve zanimljivija i u BiH. Uz Gruziju, BiH je jedina dostavila aplikaciju za članstvo. 

U ime Predsjedništva BiH još 2009. godine učinio je to Nebojša Radmanović, koji je sjedištu NATO-a pisao o “potvrdi predanosti vrijednostima Alijanse”, te naglasio želju “da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH”. Atlantske integracije su obaveza koja proističe i iz Zakona o odbrani BiH iz 2005. godine, čiji član 84. precizira da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane … provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”.  

Prlenda: Punopravno članstvo. Screenshot

- Svakako da ima osnova vjerovati da je Rute mislio na BiH, kao potencijalno vrlo jakog prvog sljedećeg kandidata za punopravno članstvo u NATO-u. Treba biti jasno da je NATO, iako najjači vojni savez na svijetu, prije svega politički savez, i da se pod utjecajem raznih politika mogu donositi različite odluke - kaže vojno-politički analitičar Antonio Prlenda.

Direktor Instituta za bezbjednost iz Beograda Darko Trifunović smatra da je teško očekivati da će Ukrajina uskoro postati članica NATO-a, jer bi to moglo označiti početak otvorene konfrontacije Rusije i NATO-a.

Najviša stepenica

- Međutim, BiH ima status kakav nema nijedna druga država, na najvišoj je stepenici u odnosima s NATO-om. Više nego Srbija, gdje će vam svi neupućeni reći da je Srbija neutralna. To nije tačno. Srbija je navodno neutralna skupštinskom deklaracijom, a ne odlukom. Ako smo izvezli milijardu eura oružja Ukrajini, ako smo u Partnerstvu za mir ili ako smo kandidat za članstvo u EU, gdje je tu neutralnost. Međutim, ulazak Srbije u NATO je problematičan zbog nekih događaja iz prošlosti, ali ulazak BiH u NATO - tu ne vidim nikakav problem - kaže Trifunović.

Trifunović: Nikakav problem. Facebook

Naglašava da ovaj region već ima garanciju mira, a najbolji dokaz je mapa zapadnog Balkana.

- BiH još nije u NATO-u, ali je NATO u BiH. U čemu je razlika?! Ulazak BiH u NATO, s obzirom na to da je NATO već u njoj, pitanje je vremena, ali ima i druga stvar - ističe Trifunović.

Izazovi pred nama

Prlenda kaže da se BiH treba fokusirati na ispunjavanje preduvjeta i na benefite koje članstvo u NATO-u i EU donose svim građanima i narodima u cijeloj državi. Podsjeća i na protivljenja zakonski definiranom putu BiH ka članstvu u NATO-u.

- U tim političkim igrama svaka mogućnost je otvorena, bez obzira na nečije izjave ili deklaracije. Članstvo u NATO-u je lakše dosegnuti nego u EU, ali svoj dio posla trebaju obaviti i druge karike političkog života kod nas, a ne samo vojno-sigurnosni sektor. Izazovi su još pred nama i ne smijemo čekati samo na milostinju i pomoć partnera iz NATO-a - ističe Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.