OSTAJE U ZATVORU

Bakira Hasečić za "Avaz" nakon odbijenog zahtjeva Lukića: Ohrabrenje za preživjele i porodice zapaljenih civila iz Pionirske ulice

Razlog više zbog kojeg porodice žrtava očekuju da kompletnu kaznu provede iza rešetaka je i njegova šutnja o lokaciji na kojoj se nalaze ostaci žrtava

Hasečić: Lukić nije pokazao pokajanje. Platforma X

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Udruženje “Žena – žrtva rata” pozdravilo je odluku Mehanizam za međunarodne krivične sudove kojom je odbijen zahtjev ratnog zločinca iz Višegrada Sredoja Lukića da nakon odsluženih dvije trećine kazne bude prijevremeno pušten na slobodu. Odlukom predsjednice Mehanizma Grasijele Gati Santane (Graciela Gatti Santana) navedeno je, pored ostalog, da Lukić ima pravo da podnese ovakav zahtjev, ali da postoje značajni faktori koji se protive njegovom ranijem puštanju, uključujući ozbiljnost njegovih zločina i njegov neuspjeh da pokaže dovoljno znakova rehabilitacije.

- Udruženje „Žena - žrtve rata“ i ranije je izrazilo stav da osobe osuđene od strane MKSJ ili Mehanizma, poput Sredoja Lukića, treba da odsluže kaznu u potpunosti. Pozdravljamo odluku Mehanizma. Ova odluka predstavlja ohrabrenje za preživjele žrtve i članove porodica živo zapaljenih i ubijenih civila. Udruženje je uputilo pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojim smo tražili da se ne udovolji zahtjevu Lukića, jer nije pokazivao osjećaj kajanja, niti se izvinio porodicama žrtava ili tražio njihov oprost – kazala nam je predsjednica udruženja Bakira Hasečić.

Razlog više zbog kojeg porodice žrtava očekuju da Lukić kompletnu kaznu provede iza rešetaka je i njegova šutnja o lokaciji na kojoj se nalaze ostaci žrtava živih lomača u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, koji ni do danas nisu pronađeni.

- Nadamo se da će, nakon izdržane kazne od 27 godina zatvora, Međunarodni rezidualni mehanizam Sredoja Lukića proslijediti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine obzirom da postoje indicije da se protiv njega vodi istraga i za druge ratne zločine koji nisu obuhvaćeni presudom MKSJ – ističe Hasečić.

Sredoje Lukić osuđen je na 27 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. Proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine u kojem je u kući Adema Omeragića zapaljeno oko 70 civila. U živim lomačama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, 13 dana kasnije, počinjeni su zločini koji spadaju među najmonstruoznije zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.