PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović o Šmitovoj izjavi: Kako ubica može biti izjednačen s čovjekom koji je činio sve da zaustavi nasilje

Naglasio je da je Alija Izetbegović činio sve da sačuva zemlju i ljude

Federalna televizija

Anadolija

prije 11 sati 3 minute

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je da je skandalozna izjava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u kojoj je uporedio prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića s osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Skandalozna izjava

- To je skandalozna izjava gospodina Schmidta. Mislim da bi on, nakon ovog iskustva, trebao dobro da se zamisli i da dobro razmisli prije nego što kaže neke stvari o narodima, njihovim liderima, i da više poštuje ovaj narod. Schmidt kada govori o našim predstavnicima – Bećiroviću i Komšiću, da li namjerno ili nenamjerno, nepravilno izgovara njihova imena. To je znak ili podsvjesne ili svjesne prepotencije ili podaštavanja druge strane - izjavio je Izetbegović za Anadoliju.

Istakao je da kada visoki predstavnik govori o Bošnjacima, tada kaže: “I Bošnjaci imaju pravo da žive”.

Pravo na život

- Je li to svo naše pravo? I ko je on da nama daje to pravo? Mi smo svoje pravo na život izborili u herojskoj borbi koju bi trebao da poštuje. A naročito bi trebao da poštuje rahmetli Aliju Izetbegovića, koji je svjetlosnu godinu ispred njega u svemu. Trebao bi da ustane kada mu ime izgovara. Mislim da je sada naučio lekciju. Ne znam šta je gore, ono što je kazao ili što sada šuti, što ne pojašnjava da možda nije mislio tako. Ili ako je mislio neka nam pojasni kako može jedan ubica biti izjednačen s čovjekom koji je činio sve da zaustavi nasilje i ubistva - poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je Alija Izetbegović, pored toga što je činio sve da sačuva zemlju i ljude, činio sve da sačuva i sistem vrijednosti na kojem svijet počiva.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je govoreći prije nekoliko dana na jednoj bh. televiziji o nastavnom programu u bh. entitetu RS kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini poboljša, a zatim je u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.