TEŠKA SITUACIJA

Veliki požar kod Maglaja i dalje aktivan: Čeka se pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH

Dio požara koji se širi prema Crnom vrhu nije u blizini kuća, postoji put gdje se može postaviti linija odbrane, kaže Šahman

Požar kod Maglaja. Maglaj.net

S. S.

3.9.2024

Požar u mjestu Radojčići kod Maglaja aktivan je od jučer. Vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje jednog dijela požarišta, ali požar se širi prema Ošvama (MZ Misurići) i prema Crnom vrhu (Novošehersko područje). 

- Još jučer je upućen zahtjev prema Oružanim snaga BiH za angažovanjem helikoptera i očekujemo povratnu informaciju kada bi nam mogao biti na raspolaganju pa da se pristupi gašenju iz zraka. Mi pratimo situaciju i poduzimamo radnje kako bi se spriječilo širenje požara - izjavio je za Maglaj.net Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj. 

Na ovom području su i dalje pripadnici PVJ Maglaj, DVD Maglaj, radnici PJ Šumarija Maglaj i Žepče, lokalno stanovništvo i predsjednik Vijeća MZ Radojčići te uposlenici Kantonalne uprave za šumrastvo ZDK.

Građani su se stavili na raspolaganje za gašanje požara, kazao je Šahman.

- Zahvalio bih se svima koji su se javili da dobrovoljno gase požar. Najvažnije je ne širiti paniku. Dio požara koji se širi prema Crnom vrhu nije u blizini kuća, postoji put gdje se može postaviti linija odbrane. Ne treba dizati paniku, dim koji se nadvio nad gradom ide nizvodno. Situacija nije bezazlena, zato smo tražili pomoć Oružanih snaga BiH za angažovanje helikoptera - dodao je Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.