RAZGOVOR

Prof. dr. Šaćir Filandra za "Avaz": Ne možemo se prošvercati u EU

Nismo spremni na promjene niti na reforme, bez obzira na sastav političkih elita

Filandra: Reforme nemaju alternative. Facebook

Alen Bajramovic

8.8.2024

Reakcije su trajale nekoliko dana nakon što je usaglašavanje Reformske agende BiH propalo, a zbog činjenice da je naša zemlja ostala jedina država zapadnog Balkana koja ovaj dokument nije dostavila Briselu, te da je ostala bez 140 miliona KM iz prve tranše Plana rasta EK, trenutno izgleda niko nije pretjerano zabrinut.

Sve je isto

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Šaćir Filandra naglašava da je bh. društvo konzervativno.

- To znači da generalno nismo spremni na promjene niti na reforme, bez obzira na sastav političkih elita, i to decenijama pokazujemo. Istovremeno, iz svoje provincijalne pozicije nadamo se da ćemo uspjeti na neke načine reforme „isfolirati“ i da ćemo se prošvercati u Evropsku uniju, a da se istovremeno ne mijenjamo. Naravno, takvo stanje svijesti ima svoju cijenu, pa će najširi slojevi stanovništva materijalno najviše ispaštati - kaže Filandra.

RS istrajava na neustavnim zahtjevima i pokušajima urušavanja državnih institucija, posebno Ustavnog suda BiH. U posljednjem pokušaju, usaglašavanje Reformske agende nije uspjelo zbog stava kantonalnih premijera iz SDA.

- Prema Reformskoj agendi, kao i integracijama u EU, političari se odnose instrumentalno i kalkulativno. Svakom prilikom taj se proces koristi u partikularne stranačke svrhe, s osnovom ili bez nje. Reformska agenda na taj način postaje dio predizbornih aktivnosti političkih stranaka. To su ovoga puta iskazali kadrovi iz SDA. Osobno smatram da reforme nemaju alternative, ali da se kroz reforme ne smije dozvoliti urušavanje države ili umanjenje njenog kapaciteta. Bitnija je Bosna od Evropske unije - komentira profesor Filandra. 

Spuštanje kriterija

Na pitanje vjeruje li da će nas globalni trendovi i preslagivanja između Istoka i Zapada ipak pomjerati prema Evropi, Filandra odgovara da će BiH, prevashodno iz geopolitičkih razloga, postati dio EU, čak i bez obzira na njeno unutrašnje stanje.

- To naši političari znaju, i zato ništa i ne rade, što je krajnje bezobrazno. Također je opravdano očekivati spuštanje kriterija za naše EU integracije, bez obzira na to što se s ovim stavom mnogi ne slažu - ističe Filandra.

Vladavina zakona

I posljednja hapšenja u vezi sa sistemskom korupcijom dokaz su da je ona zahvatila sve oblasti života i nivoe vlasti.

- Vlast i korupcija svugdje, pa i kod nas, idu ruku pod ruku. U našem slučaju nepoštivanje zakona i procedura, što jeste izvor korupcije, postali su politička običajnost do te mjere da nosiocima vlasti svih nivoa u suštini ne odgovara vladavina zakona. Oni postaju kočničari uspostave pravnog poretka - kaže profesor Šaćir Filandra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.