BIVŠI ČLAN CIK-A

Šehić za "Avaz": Berilo može ostati kandidat za načelnika, ne živimo u uređenom društvu

Da živimo u uređenom društvu u ovakvim slučajevima osobe bi odmah podnijele ostavke i odustale od kandidature

Vehid Šehić i Ibro Berilo. Fena

Alen Bajramovic

5.8.2024

Načelnik Općine Trnovo u pet mandata i kandidat SDA za ovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima u oktobru Ibro Berilo, jedan je od uhapšenih u današnjoj akciji “Incitat” Agencije za istrage i zaštitu BiH. U skladu sa zakonom, u ovoj fazi istrage nema prepreka njegovoj kandidaturi, jer se persumpcija nevinosti mora poštovati.

- Izborni zakon je jasan. Mandat izabranog zvaničnika, a on je sada u mandatu i ponovo je kandidat, prestaje ako je dobio kaznu zatvora od šest mjeseci i veću. U ovom slučaju radi se o istrazi, pretkrivičnom postupku i vidjećemo šta će se dešavati – pojašnjava stručnjak za izborno pravo i nekadašnji član CIK BiH Vehid Šehić za "Avaz".

On podsjeća da je politička praksa i u našoj zemlji ranije nalagala da ostavku na dužnost koju obavlja funkcioner podnosi nakon potvrđivanja optužnice. Međutim, posljednjih godina te granice su pomjerene, pa je potrebno čekati okončanje eventualnog sudskog postupka. Šehić podsjeća na sudbinu zvaničnika u zemljama zapadne Evrope, koji iskoriste službenu bankovnu karticu za privatne potrebe, pa iako su nadoknadili tu zanemarivu sumu moraju podnijeti ostavku.

- Da živimo u drugačijem, uređenom društvu u kojem se cijene određene vrijednosti i gdje postoji i ta moralna odgovornost političara, u ovakvim slučajevima osobe bi odmah podnijele ostavke i odustale od kandidature. Kod nas to nažalost nije slučaj i zato imamo ovakvu situaciju u BiH. Nema osjećaja odgovornosti, pa nema ni obraza, ljudskog i profesionalnog – ističe Šehić za "Avaz". 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.