PREURANJENA KAMPANJA

Sankcioniranje političkih partija: Pljušte kazne CIK-a

Dosad vjerovatno najpoznatiji i najeklatantniji primjer kršenja pravila i preuranjene kampanje je muzički spot Rame Isaka

Stranke svjesno krše pravila. CIK

Danijal Hadzovic

3.8.2024

Centralna izborna komisija (CIK) je i na sjednici prije dva dana nastavila s kažnjavanjem političkih partija zbog preuranjene kampanje pa je tako DF dobio kaznu od 3.000 KM, a DEMOS, zbog objave na Facebooku u vezi s problemima u naselju Lauš - 4.500 KM.

Facebook objave

Također, kažnjeni su stranka Naprijed BiH s 3.000 KM, dok je, prema prigovoru PDP-a, SNSD kažnjen s 4.500 KM, i to zbog televizijskog gostovanja Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

Istovremeno, CIK nije kaznio PDP po prigovoru SNSD-a, kojem je bilo sporno to što je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, na svojoj Facebook stranici objavio fotografije s otvaranja dječijeg igrališta. CIK je kaznio i SDP s 4.500 KM, zatim Stranku za BiH s 3.500 KM, dok je Ujedinjena Srpska, po prigovoru Lazara Prodanovića, načelnika Opštine Bratunac, kažnjena također s 3.500 KM.

Ranije je s 3.000 KM kažnjena SDA, jer je Faruk Kapidžić, nosilac mandata i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, putem medija vodio preuranjenu kampanju.

Tri puta po 3.000 KM kažnjen je PDP zbog objava na Facebooku s tri skupa nazvana „Saborovanja domaćina“, kojima je prisustvovao Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banje Luke.

Zanimljiv je bio i slučaj koji se odnosio na Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice. On je prijavljen jer se njegov bilbord nalazio na jednoj zgradi u ovom gradu, međutim, kroz postupak je utvrđeno da se taj bilbord tu nalazi od izbora 2020. godine te je CIK odlučio da se taj postupak obustavi.

Ramo "prekucao"

Dosad vjerovatno najpoznatiji i najeklatantniji primjer kršenja pravila i preuranjene kampanje je muzički spot Rame Isaka, objavljen u julu, kojim se promoviraju ministar, njegovi sinovi i stranka Snaga naroda. Ovaj spot Isaka je, po kazni CIK-a, dodatno koštao 6.000 KM.

Ipak, neki članovi CIK-a smatrali su kako je ova kazna bila preblaga.

Tako je član CIK-a Željko Bakalar konstatirao da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da visina kazne nije dovoljna.

- Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da nije odgovarajući u odnosu na ono što je bio učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiji - rekao je Bakalar.

Zakon ne(jasan)

Kada je riječ o kaznama, Izborni zakon BiH kaže da će novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 30.000 KM biti kažnjen politički subjekt za prekršaj ako on ili njegov kandidat vode preuranjenu izbornu kampanju.

Ista kazna propisana je i za one koji uklone, prekriju ili izmijene štampani oglas, plakat, poster ili drugi materijal koji se u skladu sa zakonom koristi u svrhu izborne kampanje, a zanimljivo je da je kažnjivo i postavljanje oglasa, plakata, postera ili imena i slogana koji je u vezi s izbornom kampanjom u ili na zgradi u kojoj je smješten organ vlasti na bilo kojem nivou, javno preduzeće, javna ustanova ili mjesna zajednica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.