LISTE

Mario Kordić vjerovatno ide po drugi mandat gradonačelnika Mostara

SDA i partneri isturili društvenog aktivistu Đanija Rahimića, trojka Sanjina Hadžiomerovića, HRS Slavena Bevandu, HSS Danijelu Škegro

Mario Kordić. Fena

Meliha Smajkic

2.8.2024

U Mostaru će predstojeći lokalni izbori nakon 16 godina po prvi put biti održani kada i u cijeloj BiH. Podsjetimo, prošli lokalni izbori u najvećem gradu na Neretvi su održani 19.decembra 2020.godine, kada su označeni kao historijski događaj, budući da je punih 12 godina Mostarcima biračko pravo zbog duboke političke krize bilo uskraćeno, a Mostar je cijelo to vrijeme bio bez zakonodavne vlasti.

Održavanju lokalnih izbora prethodilo je, podsjetimo, potpisivanje Sporazuma o izmjenama Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar, odnosno, izmijenjeni Statut Grada između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, predsjednika HDZ-a BiH i SDA . Taj dokument je potpisan u prisustvu ambasadora SAD-a i Velike Britanije, šefa Delegacije EU i šefice Misije OSCE-a u BiH, a Mostar je dobio nova izborna pravila prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara se bira 35 vijećnika iz gradske izborne jedinice koja obuhvata cijelo područje Grada Mostara i iz šest izbornih jedinica gradskih područja .

Tako se iz Gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika, a 22 sa listi iz šest izbornih jedinica gradskih područja. Izborna jedinica Sjever bira dva vijećnika, Stari Grad pet, a Jugoistok dva. Dva vijećnika bira Jug, Jugozapad sedam te četiri Zapad.

Najmanje 4 vijećnika iz konstitutivnih naroda i jedan iz ostalih

U Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Nijedan od konsitutivnih naroda niti iz grupe ostalih ne može imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara.

Gradonačelnik Mostara bira se indirektno u Gradskom vijeću, između izabranih vijećnika. Iako je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila preliminarni pregled ovjerenih kandidatskih listi za predstojeće lokalne izbore, ipak, u Mostaru je već prilično poznato ko ide u trku za vijećnićki mandat i ko su potencijalni kandidati za gradonačelnika.

Na prvom mjestu to je Mario Kordić, aktuelni gradonačelnik, koji predvodi gradsku listu HDZ-a BiH. S druge strane, za mnoge je iznenađenje bilo to da je „nova SDA“ kako Kordić naziva ekipu ove stranke koja je nakon stranačkih izbora zamijenila dosadašnje kadrove, poput Salema Marića, sada već bivšeg predsjednika mostarske SDA, na čelo gradske liste isturila Đanija Rahimića, poznatog društvenog aktivistu, koji je nedavno imenovan na funkciju v.d.direktora JP „Komunalno“. Rahimić je, uz SDA, izbor i njihovih koalicijskih partnera BH Zeleni i BPS-a. Usto, što više nije na čelu GO SDA, Marić, koji je predsjedavajući GV Mostara nije se našao na izbornim listama, baš kao ni dr. Zlatko Guzin koji je bio kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima.

Nosilac gradske liste za predstojeće lokalne izbore u Mostaru ispred stranaka trojke, odnosno, SDP-a, NiP-a i Naše stranke, bit će Sanjin Hadžiomerović, zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHNASA). Kao nosilac gradske liste koalicije „Grade moj“ koju čine DF, NES, S BiH i PMP je Sanel Kajan, zastupnik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, dok je HDZ 1990 kandidirao Tomislava Ćurčića, nekadašnjeg načelnika Policijske uprave Mostar.

Nova imena

Gradsku listu „Republikanaca“ predvodi Slaven Bevanda, aktuelni vijećnik i poznati pravni stručnjak, a HSS je istaknuo Danijelu Škegro, kantautoricu i književnicu. Zanimljivo je da dr. Velibor Milivojević, trenutni dopredsjedavajući GV Mostara nije nosilac liste SNSD-a. On je na gradskoj listi koju predvodi Duško Savić, na trećoj poziciji.

Iako su gotovo sve stranke predložile pojedine aktuelne vijećnike, ipak, liste su značajno osvježene s novim imenima. Iako među „zvučnim“ prednjače brojni mostarski ljekari, poput Mustafe Golića, Zorana Karlovića,Samira Krese, Aide Huseinbegović-Volić... na listama dominiraju poznati prosvjetni radnici, ali i anonimusi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.