ODBIJENA INICIJATIVA

Konaković: Nakon ovog danas ni Miljacka više ne može oprati one što kažu da vole BiH, a pristali su na ovo

Konaković je tražio da za saradnju entitetskih ili kantonalnim MUP-ova sa drugim državama moraju saglasnost dati državne institucije

Konaković: Tražio i reviziju svih 25 sporazuma. Fena

E. Ć.

31.7.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentirao je odluku ministara iz RS da odbiju prihvatiti njegovu inicijativu da se revidira sporazum o policijskoj saradnji BiH i Srbije.

Podsjetimo, Konaković je tražio da za saradnju entitetskih ili kantonalnim MUP-ova sa drugim državama moraju saglasnost dati državne institucije.

Žestoka rasprava

To su odbili Staša Košarac i Nenad Nešić, navodeći kako Konaković "želi centralizirati BiH i da država ne može naređivati entitetima".

- Govorio sam da sporazum podrazumijeva da niži nivou vlasti sklapaju dogovore sa drugim vladama mimo države. Danas sam tražio da se to izmjeni. Imali smo žestoku raspravu, Košarac i Nešić su branili prava entiteta, a HDZ prava kantona da u državnim sporazumima zaobilaze državu - rekao je Konaković.

Potom se kritikovao prethodnu garnituru vlasti.

- Ni Miljacka više ne može oprati one koji su s naše strane pristali na ovo. Dakle, potvrdilo se. MUP RS može sa Vladom Srbije, MUP-om Srbije napraviti aktivnost u kojoj državna centralna tačka ima nadležnost pošte. Ništa drugo. To su anomalije koje su nastale prelošim pregovaranjem od onih koji kažu da vole BiH - kazao je on.

"Je li trebam vjerovati Vulinu"

Konaković je rekao da su za izmjenu sporazuma glasali on, Zukan Helez i Sevlid Hurtić, dok su svi drugi bili protiv, s tim da Edin Forto nije bio prisutan.

Naveo je da je tražio reviziju svih 25 sporazuma, ali s posebnim naglaskom na onaj sa Hrvatskom i Srbijom.

- Je li treba da Vulinu vjerujem? Njihovim prikrivenim istražiteljima? Pa MUP Srbije je osuđen da su slali svoju policiju tokom agresije na BiH. Zbog Srebrenice, Prijedora, Bijeljine im ne vjerujem. Ne treba da to objašnjavam. Centralna kontakt tačka treba da daje saglasnost, a ne da bude poštar. Država mora da daje saglasnost za takve akcije - poručio je Konaković.

BONUS VIDEO:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.