REAKCIJE

Vojni analitičar Antonio Prlenda za “Avaz”: Iako suočen sa kritikama, Izrael se ponaša kao da je dobio odriješene ruke

Kao da svi uoči američkih izbora žele zauzeti što bolju poziciju za period koji će u međunarodnoj politici uslijediti nakon njih

Antonio Prlenda. Avaz

Alen Bajramovic

31.7.2024

Dok rastu tenzije na Bliskom istoku nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijeha, a prijetnje širim sukobima postaju sve glasnije, teško je predvidjeti da li će situacija u ovom dijelu svijeta eskalirati do kraja. Vojni analitičar Antonio Prlenda ocjenjuje da je situacija takva da niko od ključnih igrača u regiji ne želi sveopći rat, ali na razne načine se do krajnjih granica koriste različita sredstva oružane sile kako bi se demonstrirala vojna snaga i dosljednost u političkim stavovima.

- Kao da svi uoči američkih izbora žele zauzeti što bolju poziciju za period koji će u međunarodnoj politici uslijediti nakon njih. Iako je suočen sa značajnom verbalnom kritikom zapadnih diplomacija, Izrael se ponaša kao da je dobio odriješene ruke da na terenu čini što hoće. Teško je prepoznati postoji li pri tome crvena linija čije prelaženje ne bi dozvolio SAD. Stanje je ozbiljno, ginu civili i takvo igranje sa vatrom sve je teže kontrolirati. Vjerojatno će se ovako nastaviti i u narednim sedmicama, jer se međunarodni napori za uspostavljanje mira ne čine dovoljnim – ističe Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.