RAZGOVOR

Zastupnik Bundestaga Josip Juratović za "Avaz": SDA je vlast bitnija od naroda

Blokirati proces samo zbog toga da se ne bi dozvolilo da aktuelna vlast dobije neki poen, što joj je i posao, tragedija je

Josip Juratović. Davorin Visnjic/PIXSELL

Alen Bajramovic

31.7.2024

Stranci demokratske akcije (SDA) je, očigledno, kao i ostalim strankama s nacionalnim ili nacionalističkim tendencijama, vlast bitnija od naroda, rekao je za „Avaz” Josip Juratović, zastupnik Bundestaga i predsjednik Radne grupe njemačkog SPD-a za jugoistočnu Evropu.

Jedina država

Komentirajući novi zastoj na evropskom putu i činjenicu da je BiH, zbog stavova četiri kantonalna premijera iz SDA, jedina država koja u Brisel nije poslala Reformsku agendu, Juratović podsjeća da je blokirana i isplata prve tranše iz Plana rasta u iznosu od 140 miliona KM.

- Blokirati proces samo zbog toga da se ne bi dozvolilo da aktuelna vlast dobije neki poen, što joj je i posao, tragedija je. Mnogo veća tragedija je što narodi u BiH, bez obzira o kojem da se radi, ne shvataju da stranke koje biraju ne razmišljaju o budućnosti naroda po pitanju socijalne sigurnosti, zapošljavanja, infrastrukture, života. Djeca im napuštaju zemlju, a oni i dalje biraju stranke koje već tri decenije pokazuju da nisu na strani naroda, već vlastitih interesa - kaže Juratović.

Dvije milijarde

On poziva građane da dignu svoj glas, jer BiH ima šansu da, uz potrebne reforme na putu ka članstvu u EU, dobije i novac iz Plana rasta, a radi se o gotovo dvije milijarde maraka za našu zemlju.

- Plan rasta znači izgradnju infrastrukture, ali i institucija potrebnih BiH da bi bila funkcionalna država. Svi su dostavili svoj plan, samo BiH nije. Iz normalnom čovjeku nerazumljivih razloga, BiH je praktično stala. Borili smo se i nogama i rukama da BiH dobije zeleno svjetlo, a kada smo to izborili, dešava se blokada iz stranaka kojima je nacionalistička retorika za održavanje na vlasti bitnija od budućnosti naroda - ističe Juratović.

Šanse nisu izgubljene

Smatra da sve šanse nisu izgubljene, jer BiH u EU ima i istinske prijatelje koji ne žele napustiti ovu državu i svoje demokratske prijatelje u njoj.

- BiH sigurno neće ostati crna rupa Balkana, jer ima dovoljno snage i energije da se to ne desi, ali imam molbu prema narodu, bez obzira na nacionalnost i vjeru, da digne svoj glas i ne nasjeda na priče samozvanih eksperata. Da stvorimo novi ambijent u kojem ćemo, pored svih tema iz prošlosti, krenuti u bolju budućnost, a ona može biti samo zajednička - naglašava Juratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.