POSLJEDNJE INFORMACIJE

Stigla analiza: Je li voda na javnim česmama u Sarajevu ispravna za piće?

Evo na kojim lokacijama voda nije za piće

Česma ispred Begove džamije. Avaz (Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta)

N. Aj.

29.7.2024

Prema podacima Zavoda javnog zdravstva Kantona Sarajevo iz juna, voda na javnim česmama u Sarajevu uglavnom je ispravna za piće. Ipak, postoji nekoliko izuzetaka gdje bi trebala biti postavljena obavijest "nije za piće".

Zavod redovno uzorkuje i ispituje vodu iz javnih česmi, posebno onih smještenih u najužoj turističko-historijskoj jezgri grada, kao i česmi na lokacijama koje posjećuje veći broj ljudi. Prema najnovijim analizama, većina uzoraka vode je zdravstveno ispravna, ali su identificirani i neki izuzeci.

Uzorak vode iz javne česme Barice (lokalni vodovod Mrkovići) nije usklađen s propisima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Ovi rezultati su odmah dostavljeni Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Općini Centar, uz preporuku da se stanovništvu naselja Mrkovići osigura alternativni vid vodosnabdijevanja ispravnom vodom. Također, preporučeno je postavljanje privremene table s obavijesti da voda na toj lokaciji nije za piće.

Izvorište rijeke Bosne također je podvrgnuto ispitivanjima. Voda sa samog izvorišta, iako površinska i netretirana, koristi se za piće i osvježenje izletnika i turista. Mikrološka analiza pokazala je da uzorak nije usklađen sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Zavod je preporučio postavljanje trajne table s natpisom “voda nije za piće”.

Slična situacija je zabilježena u Tuzli, gdje su analize pokazale da je voda bakteriološki ispravna na samo devet od ukupno 33 testirana izvorišta. Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona upozorili su da je prisustvo koliformnih bakterija visok rizik za korištenje vode za piće.

Zbog brojnih upita građana i zabrinutosti o ispravnosti vode u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo KS je poduzeo dodatna uzorkovanja vode iz gradskog vodovoda. Prema dosadašnjim analizama, nema povećanih prijava zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati s konzumacijom neispravne vode.

Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo saopćio je da se kontrole ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja vrše svakodnevno i da rezultati pokazuju usklađenost s normama propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Izvještaj možete pogledati na linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.