VREMENSKA PROGNOZA

Temperature u BiH ne opadaju, evo šta nas očekuje za vikend

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH izdali su narandžasto upozorenje širom zemlje

Avaz

N. H.

11.7.2024

U BiH sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH izdali su narandžasto upozorenje širom zemlje zbog "visoke dnevne temperature zraka i visoka vrijednost UV indeksa" od 9. do 14. jula ove godine.

Trodnevna prognoza

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

U subotu sunčano i vruće. Tokom dana, razvojem oblačnosti ponegdje u jugozapadnim i jugoistočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

U nedjelju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjevernimi područjima može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, opšta slika će biti loša u cijeloj zemlji. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba, trudnica i djece. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognoznih i savjetodavnih službi, provoditi samo neophodne aktivnosti pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati, ne pretjerivati sa izlaganjem suncu s obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke. Učesnici u saobraćaju trebaju biti oprezniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.