SUD BIH

Kadrić i ostali: Udarci Miralema Čengića

Govedarica je objasnio da su mu, nakon što je došao sebi, dali papir i olovku da piše izjavu, te ga ponovo tukli

Miralem Čengić. BIRN BiH

El. T.

prije 2 dana

Na suđenju za zločine počinjene u Visokom, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako ga je tokom boravka u logoru u ovom gradu tukao Miralem Čengić.

Momčilo Govedarica se prisjetio kako je 6. juna 1992. godine priveden na informativni razgovor u Policijsku stanicu Visoko, odakle je sproveden u kasarnu “Ahmet Fetahagić“, gdje je tokom rata bio logor za srpsko stanovništvo. piše detektor.ba.

Svjedok 

Svjedok je naveo da je u podrumskoj prostoriji zatekao sedam do osam osoba srpske nacionalnosti, te je odveden na sprat. Dodao je da su mu bile zavezane oči i ruke, kao i da je bio ispitivan.

Te prilike, kako je naveo, prepoznao je glas Asima Hamzića koji ga je ispitivao, te potvrdio da ga poznaje jer su preko 10 godina stanovali “kuća do kuće”. Kazao je i da je bio tučen, ali nije mogao vidjeti ko ga tuče.

Govedarica je objasnio da su mu, nakon što je došao sebi, dali papir i olovku da piše izjavu, te ga ponovo tukli.

Na upit Tužilaštva da li je poznavao neke soba koje su se odnosile ružno prema njemu, osim Hamzića, svjedok je naveo i Miralema Čengića za kojeg je rekao da je bio trgovac i da ga je znao iz viđenja.

Prisjetio se prilike kada je Čengić s drugim osobama ušao u prostoriju i da su zatvorenicima naredili da čučnu i sagnu glave. Dodao je da su tada tučeni drugi zatvorenici, ali ne i on. Kada je podigao glavu, kako je istakao, Čengić je to vidio i udario ga nogom u predjelu vilice, nakon čega su mu ispala dva zuba te je trpio velike bolove.

Odbrana Čengića

Odbrana Čengića je upitala svjedoka da li mu se optuženi tada obratio, na šta je on rekao da ga je pitao zašto diže glavu.

- Njemu to nije bilo dosta i udario me palicom u predjelu plećke - kazao je Govedarica koji je razmijenjen 9. jula 1992. Potvrdio je da je i u ranijim iskazima kao danas navodio da ga je tukao Čengić.

Odbrani je također rekao da ga Čengić nakon ovoga više nije tukao.

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane Gračanica te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Kadrić je optužen u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta-logora, Halilović kao pripadnik Oružanih snaga Armije BiH Generalštaba, a ostali kao pripadnici policijskih i vojnih struktura.

Govedarica je rekao da su uslovi u logoru bili jako loši, te pokazao potvrdu koju je dobio kada je razmijenjen. Također je dodao da su u logoru bila dva smrtna slučaja.

Suđenje će se nastaviti 24. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.