NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vijeće ministara BiH traži od Pravobranilaštva da predloži rješenje: Slovenskoj firmi se treba isplatiti 90 miliona KM

Zatražena je od Pravobranilaštva BiH i informacija za pravno rješavanje drugih arbitražnih postupaka protiv BiH

Vijeće ministara BiH. Fena

S. S.

27.6.2024

Na sjednici Vijeća ministara je zatraženo od Pravobranilaštva BiH da Vijeću ministara BiH hitno do sljedeće sjednice dostavi prijedlog za rješavanje pravne problematike u predmetu Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine u vezi s izvršenjem odluke ISCID Komiteta.

Informacija će sadržavati pregled obaveza Vijeća ministara BiH, s ciljem umanjenja štetne posljedice za budžet institucija BiH te buduće korake u pogledu ispunjavanja obaveza proisteklih iz ranije potpisanog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RS kojim se RS obavezala da plati sve troškove iz ovog arbitražnog postupka.

Zatražena je od Pravobranilaštva BiH i informacija za pravno rješavanje drugih arbitražnih postupaka protiv BiH, uključujući arbitražni postupak tužioca Pramod Mittal i drugi protiv Bosne i Hercegovine u vezi s ulaganjem u Global Ispat Koksnu Industriju (GIKIL) d.o.o. Lukavac za koji su vlade Federacije i Tuzlanskog kantona ranije odbile potpisati sporazum kojim bi se obavezale osigurati sredstva za vođenje ovog arbitražnog postupka.

Na sjednici su još jednom istaknute obveze Pravobraniteljstva BiH glede zaštite imovine i imovinskih interes Bosne i Hercegovine. 

Podsjećamo, Vlada RS je 2004. godine potpisala koncesijski ugovor vrijedan 165 miliona eura s HES Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenski Viaduct, za izgradnju dvije hidroelektrane.

Arbitražni sud u Londonu je odlučio da BiH mora isplatiti kompaniji 90 miliona KM zbog jedonstranog prekida ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.