INOVATORI

Ammar Horozović, dobitnik zlatne medalje na BOSEPO naučnoj olimpijadi, za "Avaz": Srednjoškolac kreće na put po novo zlato

Stručni žiri visoko je ocijenio njegov projekt solarnih roletni koje za proizvodnju struje koriste sunčevu energiju

Horozović: Ima velike planove. Facebook

6.6.2024

Ammar Horozović, učenik "Richmond Park“ koledža iz Bihaća, osvojio je zlatnu medalju u decembru prošle godine na BOSEPO naučnoj olimpijadi u Sarajevu u kategoriji energetike. 

Stručni žiri visoko je ocijenio njegov projekt "Blinding Lights“, koji se temelji na solarnim roletnama koje proizvode struju pomoću sunčeve energije, a koji mu je osigurao i učešće na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Vizija budućnosti

Jedno od takmičenja koja očekuju Ammara je International Greenwich Olympiad (IGO), koje se održava u Londonu, a traje od 8. do 15. juna, na koje putuje s još nekoliko učenika iz BiH. Ubrzo po povratku iz Londona očekuje ga takmičenje China Adollescents Science and Technology Inovation Contest (CASTIC), koje će se održati u Kini u julu.

- Moji roditelji se bave stolarijom pa, s obzirom na to da sam odmalena u tome, dobio sam ideju da napravim inovaciju koja bi bila povezana upravo s tim poslom. Tako se rodila inspiracija i tako su nastale i solarne roletne - objasnio je Horozović.

Roletne koje koriste sunčevu energiju. Facebook

Ovaj mladić postavio je visoke ciljeve za budućnost, a iz toga se vidi ljubav koju su mu usadili njegovi roditelji prema ovoj branši.

- Kada je u pitanju budućnost, moja vizija je da diplomiram građevinu u Ljubljani i nastavim biznis svojih roditelja, tačnije bavim se građevinom i stolarijom. Što se tiče ovog projekta, cilj mi je da ga realiziram, patentiram i plasiram u proizvodnju, kao i na tržište - kazao je Horozović.

Samo početak

Objasnio je da takmičenje nastavlja s istim projektom, a za pripremu i usavršavanje mu je bilo potrebno otprilike pet mjeseci.

- Jedan od mojih planova je smisliti još neki projekt koji će se, vrlo vjerovatno, vezati uz istu oblast, ali ne nužno. Ova pobjeda je samo početak, ja ću se i dalje profesionalno razvijati kroz ovakva takmičenja - objasnio je Horozović.

Najveća inspiracija

- Najviše me podržavaju moji roditelji, a ujedno su i moja najveća inspiracija. 

Oni su bili uz mene u svakoj fazi izrade projekta, pomagali su mi u bilo koje doba dana ako sam to zatražio od njih - istaknuo je Horozović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.