VERBALNE PODRŠKE IMA, ALI

Radionica „Životna pomoć“ u Goraždu pred zatvaranjem

U situaciji smo da više ne možemo obezbijediti sredstva za rad i funkcionisanje radionice, kazala je Ćulov

Ćulov: Teška finansijska situacija. Avaz

Alen Bajramovic

27.9.2023

Ako u roku od mjesec dana ne dobijemo podršku, bit ćemo u situaciji da zatvorimo našu radionicu „Životna pomoć“, koja spada u red najboljih primjera radnog angažmana osoba sa invaliditetom, upozorili su danas iz Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije iz Goražda.

Prema riječima predsjednice Mirsade Ćulov, finansijska situacija je, zbog izostanka podrške, jako teška, a Udruženje vlastitim prihodima nije u mogućnosti sedam uposlenih koji primaju minimalne plate i nemaju mogućnost da dobiju druga radna mjesta.

- Finansijska situacija Udruženja je veoma složena zbog izostanka podrške od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iz sredstava lutrije i nemogućnosti apliciranja kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Podršku ove vrste imali smo prethodnih godina, te smo na nju s pravom računali i u ovoj godini – kaže Ćulov.

Udruženje je prije 18 godina pokrenulo „Životnu pomoć“ u kojoj kućne papuče, posteljine, jastuke, suvenire ... proizvode osobe sa invaliditetom. 

Konferencija za medije. Avaz

Prošle godine pokrenuli su i prvu praonicu veša u Goraždu. Goraždansko udruženje, uz pomoć prijatelja iz njemačke Gere, već godinama predstavlja jedan od rijetkih primjera gdje se osobe sa invaliditetom osjećaju društveno korisnima.

- U situaciji smo da više ne možemo obezbijediti sredstva za rad i funkcionisanje radionice. Dobit nismo mogli ostvariti, uprkos svim našim aktivnostima i zalaganjima, niti našom proizvodnjom proizvoda, niti pružanjem usluga u našoj praonici.

Naša praonica veša namijenjena je za pružanje usluga građanstvu i dopuna je postojećoj radionici gdje radimo papuče i nekoliko drugih naših proizvoda. Svjesni smo da ekonomska kriza trenutno ograničava potrebe građana za ovakvom vrstom usluga, ali jedini način opstanka naše praonice je tako što bi nam dali povjerenje.

Očekivana podrška privrednih subjekata i institucija, javnih i drugih ustanova nije ni izdaleka na nivou na kojem treba da bude – kazala je Ćulov.

Mirsada Ćulov. Avaz

Zato je upućen apel za podršku, jer u slučaju prestanka rada ove radionice, poručuju iz Udruženja, dokazujemo da pomoć u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u BPK ne postoji i da društvo ne prepoznaje prava i potrebe osoba sa invaliditetom, bez obzira na sve normativne akte i konvencije o njihovim pravima.

- U javnom sektoru mnogo se govori o pravima osoba sa invaliditetom, pa čak u nekim slučajevima i manipuliše, a u praksi život osoba sa invaliditetom je veoma složen i težak. Zakonska regulativa koja postoji, ne primjenjuje se i jedan zakon ne podržava drugi – ističe Ćulov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.