AFERA "UKAZ"

"Avaz" saznaje: Tužilaštvo BiH poslalo Sudu BiH optužnicu protiv Milorada Dodika!

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Kristijana Šmita

Milorad Dodik. Avaz

Miralem  Aščić

11.8.2023

Tužilaštvo BiH podiglo je jutros i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, saznaje "Avaz".

Ovim je potvrđeno pisanje "Dnevnog avaza". Naš list je prije tri dana objavio da će Tužilaštvo BiH podići optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika RS.

Podsjećamo, Dodika su po naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) ispitali 19. jula u Banjoj Luci. Ispitan je na okolnosti naredbe Tužilaštva BiH u vezi " nepoštivanja odluka visokog predstavnika" Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Formiran predmet

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o Dodikovim nezakonitim radnjama kojima se ruše odluke Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH.

Miloš Lukić osumnjičen je da je nezakoniti Dodikov ukaz objavio u "Službenom listu".



Miloš Lukić. RTRS

Podsjećamo, oni su osumnjičeni u aferi "Ukaz".

Podsjećamo, Visoki predstavnik Šmit poništio je 1. jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta RS u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Pet godina

Krivičnom zakonu dodan je i dio u kojem se kriminalizira nepoštovanje odluka visokog predstavnika.

Kaznom od šest mjeseci do pet godina bit će kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.