"AVAZ" NA LICU MJESTA

Rama u Predsjedništvu BiH: Sastao se s Bećirovićem

Ramu je na Sarajevskom aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković

Rama i Bećirović  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

7.7.2023

Albanski premijer Edi Rama nakon održanog sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH sastao se članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je naglasio da država Bosna i Hercegovina podržava Berlinski proces i da je potrebno hitno prekinuti opstrukcije iz bh. entiteta RS. Ne postoji nijedan opravdan razlog da entitet RS blokira potpisivanje tri sporazuma koje je u ime Bosne i Hercegovine potpisao Zoran Tegeltija. Posebno je štetno da entitet RS blokira usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To predstavlja direktan udar na izgradnju dobrih regionalnih odnosa i to se mora hitno prekinuti.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i premijer Republike Albanije Edi Rama ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Sagovornici su konstatirali da postoji obostrani interes da se dodatno unaprijede postojeći dobri odnosi, te da će tome doprinijeti otvaranje Ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji, ali i otvaranje Ambasade Albanije u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je upoznao premijera Republike Albanije Edija Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji.

Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.

Ramu je na Sarajevskom aerodromu dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a ova posjeta odvija se u okviru premijerove „turneje“ po Balkanu.

Rama će posjetiti Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.

S premijerima će Rama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi "Otvoreni Balkan" i Berlinskom procesu.

Nedavno je izjavio da je "Otvoreni Balkan" "završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja - Evropskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sljedeći sastanak imati u oktobru".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.