RASPISANA POTJERNICA

Sud BiH potvrdio pisanje "Avaza": Mitrašinović je pobjegao je iz bolnice u Foči, tražimo dokumentaciju

Sud je od uprave Univerzitetske bolnice u Foči zatražio dostavljanje službenih podataka o tome kada je optuženi Mitrašinović zaprimljen u tu ustanovu na liječenje, po kojem osnovu je hospitalizovan, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja

Sud je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Facebook / Avaz

H. J. I.

26.10.2022

Sud BiH potvrdio je pisanje "Avaza", to jeste da je Miodrag Mitrašinović, koji je u petak osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su zatim ubijeni na području Višegrada, pobjegao iz bolnice u Foči.  

- Pred Sudom BiH u toku je krivični postupak protiv optuženih Luke Dragičevića i dr., zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZSFRJ u vezi sa članom 22. istog zakona. Objava i izricanje presude je bilo zakazano za dan 21.10.2022. godine.

Prije izricanja presude u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je dostavilo Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora u smislu odredbe člana 137. ZKPBiH, obzirom da su po naredbi Tužilaštva BiH, optuženi dana 20.10.2022. godine lišeni slobode, izuzev optuženog Miodraga Mitrašinovića, koji se prema navodima Tužilaštva BiH nalazio na liječenju u zdravstvenoj ustanovi u Foči, gdje je zbrinut radi operativnog zahvata. Navedenu informaciju je potvrdio i branilac optuženog Mitrašinovića, advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči gdje mu je tokom dana izvršena operacija, te da nije u pokretnom stanju i nije mu poznato koliko će biti zadržan u bolnici.



Isti dan otpušten sa daljeg liječenja

Nakon što je dana 21.10.2022. godine Sud izrekao prvostepenu presudu kojom su optuženi Obrad Poluga, Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Mitrašinović Miodrag oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZSFRJ u vezi sa članom 22., za koje im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po 13 godina, Sud je Miodragu Mitrašinovića i drugim optuženima, odredio mjeru pritvora u skladu sa odredbom člana 138. ZKPBiH, u vezi sa članom 132. stav 1. tačka a) ZKPBiH.

Odmah po izricanju presude i određivanju mjere pritvora, Sud je izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH da obezbijedi provođenje mjere pritvora prema optuženom Miodragu Mitrašinoviću u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje se isti, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju, te da po završenom liječenju istog sprovedu u ZIKS Vojkovići radi nastavka izdržavanja mjere pritvora.

Nakon toga, Uprava ZIKS-a Vojkovići je obavijestila Sud da se optuženi Mitrašinović ne nalazi u Univerzitetskoj bolnici u Foči, obzirom da je, kako im je to potvrdilo Odjeljenje hirugije, isti taj dan otpušten sa daljeg liječenja.


Raspisana međunarodna potjernica

Odmah po primitku ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji Suda BiH, da optuženog Mitrašinovića odmah liše slobode na adresi prebivališta u Bosni i Hercegovini i sprovedu u odgovarajući KPZ. Istovremeno, Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji BiH da se optuženi Mitrašinović, ukoliko pokuša preći državnu granicu, zadrži do dolaska službenika Sudske policije Suda BiH, te da o tome bez odlaganja obavijeste Sud. O svemu navedenom Sud je obavijestio i postupajućeg Tužioca. Sudska policija Suda BiH je obavijestila Sud da dolaskom na adresu prebivališta ovog optuženog, istog nisu zatekli na adresi.

Nakon prijema navedenih informacija, Sud je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice u odnosu na optuženog Miodraga Mitrašinovića.

Također, Sud je od uprave Univerzitetske bolnice u Foči zatražio dostavljanje službenih podataka o tome kada je optuženi Mitrašinović zaprimljen u tu ustanovu na liječenje, po kojem osnovu je hospitalizovan, odnosno da li je bio podvrgnut operativnom zahvatu, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja sa liječenja (vrijeme otpusta, te da li se radilo o otpustu po preporuci ljekara ili o svojevoljnoj odluci pacijenta), a koji odgovor Sud do ovog trenutka nije zaprimio - navode u odgovoru iz Suda za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.